JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Göteborgs tingsrätt söker en eller flera rådmän

Arbetsuppgifter

Vi söker dig som vill ha ett omväxlande arbete i en professionell och stimulerande miljö. Tingsrätten är en av landets största domstolar och handlägger många omfattande och komplicerade mål. Vi tycker det är viktigt att vi ligger i framkant och tar ansvar för utvecklingsfrågor av betydelse för Sveriges Domstolar.

Som rådman på tingsrätten kommer du att placeras på en av tingsrättens sex dömande avdelningar. Du avgör mål efter förhandling och har ansvar för mål och ärenden enligt 15 § i tingsrättsinstruktionen enligt en viss indelning. Du är också handledare för tingsnotarier. Beredningen av mål sker huvudsakligen i en beredningsorganisation. Som rådman kommer du att under vissa perioder arbeta som beredningsdomare. Uppgiften som beredningsdomare roterar mellan rådmännen på avdelningen var sjätte månad.  

Kvalifikationer m.m.

Du som söker ska motsvara de krav som ställs i Domarnämndens kravprofil för ordinarie domare. Kravprofilen hittar du på länken nedan.

Förutom att du ska vara en skicklig och analytisk jurist krävs att du är flexibel och har en mycket hög arbetskapacitet. Arbetet som domare kräver en mycket hög grad av självständighet. Det krävs även att du är drivande i såväl målarbetet som i det generella utvecklingsarbetet som ständigt pågår vid tingsrätten. Du ska också ha en mycket god samarbetsförmåga och medverka till god stämning på arbetsplatsen. Du har ett intresse för att dela med dig av dina kunskaper. Som person är du trygg och stabil. Eftersom det ingår att leda yngre jurister i deras arbete måste du ha ett intresse och fallenhet för detta.

Det finns goda möjligheter till individuellt anpassad fort- och vidareutbildning bl.a. inom ramen för Domstolsakademin.

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Om Göteborgs tingsrätt

Göteborgs tingsrätt, som är en av Sveriges största tingsrätter, finns i moderna lokaler vid Ullevi i centrala Göteborg och har ca 230 anställda. Tingsrättens domkrets omfattar Göteborg, Härryda, Kungälv, Mölndal, Partille och Öckerö kommuner. Domstolen är en öppen och modern arbetsplats med engagerade medarbetare. På domstolen pågår ständigt ett arbete med att utveckla verksamheten.

Tingsrätten betonar vikten av ett gott medarbetarskap som utgår från fyra förhållningssätt: engagemang, ansvar, laganda och nytänkande. Genom dessa förhållningssätt skapas en gemensam syn på tingsrättens uppdrag och arbetsplatsen präglas av professionalitet, trivsel och sammanhållning.

Domstolen kommer från den 1 oktober 2019 var indelad i sex dömande avdelningar och en administrativ avdelning. På varje dömande avdelning arbetar ca 25 medarbetare. En dömande avdelning leds av en chefsrådman och på avdelningen tjänstgör 5-6 rådmän samt fiskaler. I beredningsorganisationen arbetar en beredningsdomare (från den 1 oktober 2019), domstolshandläggare, beredningsjurister och notarier.

Samtliga dömande avdelningar handlägger alla typer av mål och ärenden med viss specialisering. Domstolen har ungefär lika många tvistemål som brottmål. En relativt hög andel av brottmålen är förtursmål. Sammanlagt handlägger domstolen 16 000 - 17 000 brottmål, tvistemål och ärenden varje år.

Övriga upplysningar

Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ansök via epost till:

domarnamnden@dom.se

Ansökningsblankett, kravprofil m.m.

 


Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse
Sysselsättningsgrad: 100%

Lön: Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning


Ansökan

Sista ansökningsdag: 2019-09-08
Arbetsgivarens referensnummer: 70-2019
Ansök här

Kontakt

Johan Kvart, lagman,
031-701 13 50

Christina Brockmeyer (Saco-S), rådman,
031-701 11 38


Övrigt

När Sveriges Domstolar rekryterar framtida medarbetare är det viktigt att vi får rätt person på rätt plats och som har ett inkluderande synsätt. Det är också viktigt att vi hanterar alla som söker jobb hos oss rättvist och att vårt urval bygger på kandidaternas kompetenser och meriter. Därför tillämpar vi kompetensbaserad rekrytering.


Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Om Domarnämnden
Domarnämnden är en statlig myndighet som har till främsta uppgift att lämna förslag till regeringen i ärenden om utnämning av ordinarie domare och hyresråd.