JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Notarie

Som notarie på domstol har du många intressanta och utmanande uppgifter. Du får bred erfarenhet av verksamheten på den domstol och den eventuella förvaltningsmyndighet där du arbetar, men du får också god förståelse för hela rättskedjan.

Som notarie gör du bland annat rättsutredningar, upprättar förslag till domar och beslut samt för protokoll vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får du själv handlägga vissa mål och ärenden. Du får också leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande.

Praktiskt arbete varvat med utbildning

En notarieanställning är inget vanligt jobb. Det praktiska arbetet varvas med både obligatoriska och frivilliga utbildningar. Du har hela tiden en handledare som stöttar dig och utvärderar din utveckling. Du arbetar naturligtvis också i tätt samarbete med andra kollegor på din arbetsplats.

Tiden som notarie är utvecklande vare sig du kommer direkt från universitet eller redan hunnit skaffa dig juridisk arbetslivserfarenhet. Oavsett vilka ambitioner du har är notarietjänstgöring alltid ett värdefullt steg i juristkarriären.

Antagningarna till notarieanställningarna sköts av Domstolsverkets notariekansli.

Fyra anledningar att bli notarie efter juristexamen:

 • Naturlig fortsättning på studierna.
  Notarietjänstgöring är en utbildningstjänstgöring - en praktisk fortsättning på dina studier och ett av många steg på din juridiska bana.
 • Utvecklande på flera sätt.
  Domstolen eller förvaltningsmyndigheten är en unik miljö för dig som vill utvecklas och stärka din juridiska kompetens.
 • Värdefull merit som leder vidare.
  Notarietjänstgöring är till exempel inledningen på domarbanan. Andra myndigheter och privata arbetsgivare efterfrågar också skickliga jurister och ser notarietjänstgöring som starkt meriterande.
 • Ett ansvarsfullt arbete.
  Det är ett ansvarsfullt arbete som påverkar både enskilda människor och samhället i stort. Den insikten kommer du att bära med dig på din fortsatta väg.Senast ändrad: 2018-02-19

Läs mer och sök notarieanställning

Under www.notarie.se kan du ta del av hur det är att vara notarie, vilka antagningskrav som ställs och se aktuella lediga och tillsatta anställningar.

Följ oss på facebook

På Notariekansliets Facebooksida uppdaterar vi med ny information och pågående aktiviteter.

Notarie på Facebook