Förvaltningsrätten i Linköpings logotyp
 

Dom om riktlinjer för feriepraktik inom Eskilstuna kommun

Eskilstuna kommuns riktlinjer om att lotta ett visst antal platser för feriepraktik till ungdomar med särskilda skäl bedöms inte strida mot likställighetsprincipen i kommunallagen.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Eskilstuna kommun beslutade den 20 januari 2021 om riktlinjer för feriepraktik inom Eskilstuna kommun. I beslutet angavs bl.a. att 500 platser ska lottas ut bland sökande ungdomar 16–18 år folkbokförda i kommunen och att 100 platser ska avsättas för ungdomar 16–18 år folkbokförda i kommunen med särskilda skäl. Målgruppen för den riktade lottningen är ungdomar i hushåll som befaras ha svårare att få jobb på egen hand och där många befinner sig i en särskild socioekonomisk utsatt situation.

Förvaltningsrätten konstaterar i dagens dom att beslutet inte strider mot likställighetsprincipen i kommunallagen.

- Klaganden har inte visat att ungdomar i motsvarande situation behandlas olika. I den mån man kan tala om avvikelser från likställighets­principen anser förvaltningsrätten att det finns sakliga skäl för detta. Beslutet strider därmed inte mot likställighetsprincipen.

Rätten var enhällig. Domen kan överklagas till kammarrätten.

Mål: 637-21

Faktaruta

En kommunmedlem har rätt att få lagligheten av kommunens

beslut prövat genom att överklaga det hos förvaltningsrätten,

som då gör en laglighetsprövning.

Den som klagar ska visa att:

– beslutet inte har kommit till på lagligt sätt,

– beslutet rör något som inte är en angelägenhet för kommunen,

– det organ som har fattat beslutet inte har haft rätt att göra det, eller

– beslutet strider mot lag eller annan författning.

I mål om laglighetsprövning bedöms inte beslutets lämplighet eller rimlighet, endast om beslutet är olagligt. Prövningen får också bara bedömas utifrån de omständigheter som den som klagar på beslutet har hänvisat till.

Likställighetsprincipen innebär att medlemmar eller grupper av medlemmar i samma situation ska behandlas lika. Särbehandling får endast ske på objektiv och saklig grund. Det krävs alltså att kommunen iakttar objektivitet och rättvisa i sin behandling av medlemmarna