Notarie - vägen till domare

Som notarie på domstol arbetar du med många intressanta och utmanande uppgifter. Du gör bland annat rättsutredningar, upprättar förslag till domar och beslut samt för protokoll vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får du själv handlägga vissa mål och ärenden. Du får också möjlighet att leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande.

Handledning och utbildning

Tiden som notarie är utvecklande vare sig du kommer direkt från universitet eller redan hunnit skaffa dig juridisk arbetslivserfarenhet. Handledning i din vardag blandas med utbildningar och du arbetar i nära samarbete med dina kollegor. Oavsett vilka ambitioner du har är notarietjänstgöring alltid ett värdefullt steg i juristkarriären.

Antagning sex gånger per år

Varje år anställs cirka 500 notarier till tingsrätter, förvaltningsrätter och förvaltningsmyndigheter runtom i Sverige. Antagningarna som sker vid sex tillfällen per år sköts av Domstolsverkets notariekansli.

Kvinna i blå- och vitmönstrad tröjaTova Wetterö gjorde sin notarietjänstgöring vid Förvaltningsrätten i Göteborg. " Det känns att jag är en del av demokratin varje dag och jag älskar det." Läs intervjun med Tova och ta del av andra notariers berättelser på notarie.se
Uppdaterad
2019-09-16