Verktyg, funktioner och prenumerationer

Webbplatsen använder vissa verktyg och funktioner för att fungera så bra som möjligt för användaren. Här beskriver vi hur du kan använda dem.

Webbplatsens utformning

Webbplatsen har en grundläggande struktur som är uppdelad i två delar, gemensamma delar och lokala delar.

Webbplatsens gemensamma delar - presenteras med hjälp av blått sidhuvud/sidfot och markeras med Sveriges Domstolars logotyp.

Webbplatsens lokala delar - tillhör respektive domstol eller myndighet, de markeras med grått sidhuvud/sidfot och domstolens eller myndighetens logotyp.

Gemensamt innehåll presenteras på de lokala sidorna där det är relevant. Lokal information är nyheter och det innehåll som publiceras under respektive domstols huvudkategori "Om domstolen".

Sökfunktionen

Många av webbplatsens funktioner är baserat på sökfunktionalitet. Grundläggande är att det finns ett globalt sök som söker på hela webbplatsen eller myndighets del av webbplatsen (återfinns på alla sidor, längst upp i menyraden), samt att det finns ett begränsat sök som endast söker på den plats besökaren är och neråt i strukturen (exempelvis under "Om Sveriges Domstolar finns ett sökfält som nämner "Sök inom "Om Sveriges Domstolar").

Utöver det generella söket finns sidor som listar exempelvis nyheter eller avgöranden. Dessa fungerar på samma sätt som det begränsade söket, sökfunktionen på nyheter söker alltså bara inom de nyheter som listas på sidan.

I sökrutan kan ett eller flera ord skrivas in. Skrivs flera ord in med mellanslag erhålls träff om samtliga ord återfinns på webbplatsen med dess tillhörande metadata, oavsett hur sökorden förhåller sig till varandra.

Filtrera din sökning

Efter att en sökning är gjord, eller om du besöker en sida som listar innehåll som har ett eget sök, kan du filtrera din sökning utifrån de val som finns i filterpanelen. Vanliga typer av filter är vilken domstol eller datum.

Förfina din sökning ytterligare

Så kallad trunkering (sökning med asterisk) är inte nödvändig att använda i sökningen, sökmotorn försöker som standard hitta böjningar på ordet.

Med frassökning erhålls en exakt träff på ett ord eller fras, lägg till citattecken före och efter det/de ord du söker efter (t.ex. ”bättre rätt”).

Booleska operatorer går att använda i sökrutan.

  • AND - Alla ord ska finnas med i sökträffen
  • OR - Ett eller flera av orden ska finnas med i sökträffen
  • NOT - Uteslut ord som inte ska finnas med i sökträffen

Vid sökning på ett exakt mål- eller referatnummer rekommenderas att frassökning används.

Prenumerationer

Den 16 september 2019 lanserades Sveriges Domstolars nya webbplats. Det innebär bland annat att vi har avslutat vår gamla prenumerationstjänst och ersatt den med RSS.

Har du haft en prenumeration hos oss behöver du sätta upp ett prenumerationsflöde via RSS.

Prenumerera med RSS

För att prenumerera på ett RSS-flöde behövs först och främst en RSS-läsare. De tre vanligaste varianterna att använda sig av är:

  • RSS-läsare som nedladdningsbara program eller som webbaserade lösningar.
  • RSS-läsare via din webbläsare.
  • RSS-läsare via din e-postklient

Med de webbaserade lösningarna kan du komma åt dina RSS-flöden från vilken dator som helst som är uppkopplad mot internet. Oavsett vilket sätt du väljer för din RRS-prenumeration – referera till din leverantör av tjänsten för hur just du kan använda RSS-flöden.

På varje sida på Sveriges Domstolars webbplats där det listas information som publiceras ofta, finns en tillhörande RSS-funktion. Detta gäller:

  • Nyheter och pressmeddelanden
  • Avgöranden
  • Lediga jobb

Vid filterfunktionen på var och en av dessa sidor hittar du RSS-funktionen, det är en länk och en symbol för RSS. Du kan prenumerera på informationsflödet i sin helhet eller så kan du välja att filtrera innehållet och prenumerera på mer specifikt innehåll.

Exempel: Du vill enbart ha nyheter från landets alla tingsrätter i ditt RSS-flöde.

  1. Gå till sidan för "Nyheter".
  2. Använd filterfunktionen. Under domstolar bockar du för tingsrätter.
  3. Klicka på länken – ”Aktuell filtrering med RSS” och spara ner adressen i adressfältet, alternativt högerklicka och välj ”kopiera länk”.
  4. Ange/klistra in i din egna RSS-läsare. Observera att olika RSS-läsare har olika tillvägagångssätt efter detta steg.

Vad är RSS?

RSS (Rich Site Summary eller Really Simple Syndication) är ett standardformat som används för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Genom att bevaka ett eller flera RSS-flöden kan du på ett enkelt sätt få information om nyheter och andra uppdateringar utan att besöka webbplatsen. Så fort en ny webbsida eller nyhet, som matchar dina val av RSS-flöden publiceras, uppdateras din RSS-läsare. En sammanfattning av sidans innehåll eller nyheten och en länk skickas till din RSS-läsare. Vill du läsa mer klickar du dig vidare och läser texten i sin helhet på webbplatsen.

Prenumerera på lediga jobb

Fyll i uppgifterna och inställningar för din prenumeration och ange din e-post.

Uppdaterad
2022-10-10