Verktyg och funktioner

Webbplatsen använder vissa verktyg och funktioner för att fungera bra för användaren. Här beskrivs hur du kan använda dem.

Webbplatsen är uppbyggd med några grundläggande funktioner.

Dels finns en gemensam del av webbplatsen, som presenteras med hjälp av blått sidhuvud/sidfot och markeras med Sveriges Domstolars logotyp. Sen finns lokala delar som tillhör respektive domstol eller myndighet, dessa presenteras med grått sidhuvud/sidfot och domstolens logotyp.

Gemensamt innehåll presenteras på de lokala sidorna där det behövs, lokal information är främst nyheter och det som publiceras direkt under respektive avsnitt "Om domstolen".

För att prenumerera på ett RSS-flöde behövs först och främst en RSS-läsare. RSS-läsare finns både som nedladdningsbara program och som webbaserade lösningar som bara kräver en webbläsare. Vissa webbläsare har en inbyggd RSS-läsare. Även vissa e-postprogram kan ta emot RSS. Med de webbaserade lösningarna kan du komma åt dina RSS-flöden från vilken dator som helst som är uppkopplad mot internet.

Referera till din leverantör av tjänsten för hur just du kan använda RSS-flöden.

På varje sida där det listas information som publiceras ofta finns en tillhörande RSS-funktion. Detta gäller:

  • Nyheter och pressmeddelanden
  • Avgöranden
  • Lediga anställningar

Under filter på vardera sida finns en länk och symbol med RSS, dels kan du prenumerera på hela flödet i sin helhet eller så kan du välja ut befintligt filter för att endast få det du är intresserad av.

Exempel: Om du under nyheter endast vill ha nyheter från tingsrätter i ditt RSS-flöde behöver du först använda filterfunktionen för att filtrera ut dessa domstolar. Kopiera länken "Aktuell filtrering med RSS".

Denna länk behöver du ange i din egna RSS-läsare.

Vad är RSS?

RSS (Rich Site Summary eller Really Simple Syndication) är ett standardformat som används för att leverera nyhetsrubriker och sammanfattningar.

Genom att bevaka ett eller flera RSS-flöden kan du på ett enkelt sätt få information om nyheter och uppdateringar utan att besöka webbplatsen. Så fort en ny webbsida eller nyhet som matchar dina val av RSS-flöden publiceras, uppdateras även din RSS-läsare. Du får då en kort version av nyheten skickad direkt till din RSS-läsare, och vill du läsa mer kan du klicka dig vidare och läsa hela texten på webbplatsen.

Publicerad
2019-05-28
Uppdaterad
2019-10-18