Dom i mål om arbetslöshetsförsäkring

Mål: 2140-21
En person som först har fått en anställning och därefter en annan anställning med en senare tillträdesdag ska anses ha ”lämnat sitt arbete” i den mening som avses i arbetslöshetsförsäkringen genom att aldrig tillträda den första anställningen. Med hänsyn till den förhållandevis begränsade tiden mellan de två arbetena har personen dock ansetts ha haft giltig anledning att lämna arbetet och ska därför inte stängas av från rätten till ersättning.

Den allmänna arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring som syftar till att underlätta ekonomiskt under perioder mellan arbeten. Den syftar också till att tiden i arbetslöshet ska bli så kort som möjlig. Arbetslöshetsförsäkringen innehåller bestämmelser om åtgärder mot den som inte fullgör sina skyldigheter enligt försäkringen. Den som missköter sitt arbetssökande (43 § lagen om arbetslöshetsförsäkring), förlänger sin tid i arbetslöshet (43 a §) eller orsakar sin arbetslöshet (43 b §) kan därför drabbas av varning eller avstängning från arbetslöshetsersättning i upp till 45 ersättningsdagar.

I målet var fråga om en person som först hade fått en anställning och därefter en annan anställning med en senare tillträdesdag. Han tillträdde aldrig den första anställningen, utan valde i stället att påbörja det senare arbetet.

Högsta förvaltningsdomstolen fann att det utifrån bestämmelsernas avfattning och systematik ligger närmast till hands att en tidsmässig skiljelinje mellan 43 a § och 43 b § bör dras vid ingåendet av anställningsavtalet, dvs. att händelser efter det att ett anställningsavtal ingåtts bör bedömas enligt 43 b §. Även syftet med bestämmelserna talar för att händelser som inträffar efter det att ett anställningsavtal har ingåtts bör bedömas enligt 43 b §.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen var därmed 43 b § första stycket 1 lagen om arbetslöshetsförsäkring tillämplig i målet och den enskilde fick anses ha lämnat sitt arbete i den mening som avses i den bestämmelsen. Högsta förvaltningsdomstolen bedömde därefter att han hade haft giltig anledning att lämna den första anställningen och därför inte skulle stängas av från ersättning.