Hovrätten söker beredningsjurist

Vi söker dig som vill arbeta med kvalificerad juridik på överrättsnivå. Anställningen innebär varierande och kvalificerade juridiska arbetsuppgifter där du arbetar i nära samarbete med domstolens domare, fiskaler och domstolshandläggare. Vid domstolen arbetar jurister med stor kompetens vilket innebär att det är en mycket stimulerande miljö att arbeta och utvecklas i.

Arbetsuppgifter
Som hovrättens beredningsjurist har du två olika huvuduppdrag. Det ena uppdraget är att bereda och föredra mål och ärenden, göra rättsutredningar och skriva förslag till domar och beslut i alla typer av mål som förekommer i hovrätten. I viss omfattning kan det även bli aktuellt med att vara protokollförare vid muntliga förhandlingar. Andra arbetsuppgifter är att planera och göra sammanställningar av huvudförhandlingar samt även i övrigt delta vid planering och utsättning av hovrättens mål.

Det andra uppdraget är att ha ett övergripande ansvar för att bereda och föredra ärenden i Rättshjälpsnämnden. Det innebär huvudsakligen att du går igenom alla ärenden och vid behov begär in yttrande från Justitiekanslern, att du fördelar ärendena bland nämndens föredragande samt att du besvarar frågor från parter, ombud och allmänheten. Arbetet med att skriva beslutsförslag och föredra Rättshjälpsnämndens ärenden delar du med hovrättens fiskaler.


Kvalifikationer
Du har en juristexamen eller motsvarande examen och några års erfarenhet av juridiskt arbete. Du bör vara notariemeriterad från tingsrätt. Erfarenhet av juridiskt arbete vid annan myndighet eller i privat sektor är meriterande.

Du har goda juridiska kunskaper, god analytisk förmåga och kan uttrycka dig väl både skriftligt och muntligt.

Du har en hög ansvarskänsla, ett gott omdöme, är noggrann, framåt och engagerad i ditt arbete. Anställningen ställer även krav på god samarbetsförmåga samt på att kunna bemöta allmänheten på ett korrekt och trevligt sätt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Hovrätten eftersträvar en mångfald av kompetenser utifrån exempelvis etnisk och kulturell bakgrund, kön och ålder.


Anställningsvillkor
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning till och med 2021-02-28 och med sex månaders provanställning.

Omfattning: Heltid Tillträde snarast enligt överenskommelse.

Löneform: Sveriges Domstolar tillämpar individuell lönesättning.

Ansökan Sista ansökningsdag: 2019-09-18

Arbetsgivarens referensnummer: 2019/0229

Publicerad
2019-09-03
Uppdaterad
2019-09-03