Vittnesstöd

Information till dig som skall vittna eller är utsatt för brott och är kallad till tingsrätten.

Brottsofferjouren Mellersta Skåne tillhandahåller vittnesstöd vid tingsrätten.

Du känner igen vittnesstödjarna på tingsrätten då de bär en skylt ”vittnesstöd” på bröstet. Vittnesstödjarna har ett rum på tingsrätten och är ofta närvarande vid tidpunkter då många är kallade för att vittna.

Vittnen och målsägande kan få stöd innan, under och efter deras rättegång. Dessa kan även få en rundvandring innan samt information om tingsrätten och rättsprocessen. I vissa fall kan det bli aktuellt för rätten att besluta om medhörning. Medhörning innebär att den tilltalade får lämna salen och följa förhandlingen från ett sidorum med medhörning in till salen, medan förhöret med målsägande eller ett vittne hålls. Rätten får besluta om medhörning endast när förhandlingen är påbörjad. Vittnesstödjarna kan vara behjälpliga med att begära medhörning när du kallas in i salen. Även ordningsvakterna och åklagaren kan hjälpa till med detta och prata gärna då med dem när du kommer till tingsrätten.

Önskar du vittnesstöd bör du kontakta Brottsofferjouren Mellersta Skåne på nedanstående e-post eller telefonnummer för att garanterat få vittnesstöd.

Stödet som vittnesstödjarna ger är kostnadsfritt och konfidentiellt.

 

Bilden visar en skylt där det står vittnesstöd

Vill du komma i kontakt med Brottsofferjouren Mellersta Skåne har de följande kontaktuppgifter:

Telefonnummer: 046-32 32 98

På Brottsofferjouren Mellersta Skånes hemsida finns mer information om vittnesstöd (se länk nedan).

Uppdaterad
2022-03-14