Till dig som är vittne eller målsägande

Du som har kallats till en brottmålsförhandling vid Malmö tingsrätt kan ha många frågor inför den kommande förhandlingen.

Vid Malmö tingsrätt finns vittnesstöd som samarbetar med domstolen. Vittnesstöd är en person som arbetar ideellt med att hjälpa och stödja vittnen och målsäganden. Alla vittnesstöd har genomgått utbildning och har avlagt ett moraliskt tystnadslöfte. Hjälpen är kostnadsfri. Vittnesstödet ska främst vara en medmänniska, men kan också förklara hur brottmålsprocessen går till och kan t.ex. svara på frågor som:

  • Hur går en förhandling (rättegång) till?
  • Hur ser rättssalen ut och var kommer jag att sitta?
  • Vilken roll har jag under förhandlingen?
  • Hur vet jag när det är min tur att prata?
  • Hur begär jag ersättning för att jag kommit till domstolen?
  • Kommer jag behöva möta den tilltalade på väg till salen?
  • Får jag ha med mig vatten in?
  • Får min kompis följa med som stöd?

Vittnesstöden kan också slussa vittnen och brottsoffer vidare till andra stödinstanser.

Hur fungerar det?

Kom gärna minst 20 minuter innan den tid du är kallad till domstolen så hinner du prata en stund med ett vittnesstöd innan förhandlingen. Vittnesstöd finns i domstolens allmänna utrymmen, på andra våningen, och de bär en skylt med texten ”Vittnesstöd”. Är din förhandling i sal 53 på Rättscentrum är du välkommen att ringa numret nedan för att boka tid med vittnesstöd på Rättscentrum. Obs. beroende på vilket smittspridningsläge som råder under pandemin kommer vittnesstöden inte alltid kunna att finnas på plats. För att vara säker på att få stöd bör du i förväg kontakta vittnesstödsverksamheten på nedanstående telefonnummer eller e-postadress.

Vill du komma i kontakt med ett vittnesstöd innan förhandlingen är du välkommen att kontakta vittnesstödsverksamheten på nedanstående telefonnummer eller e-postadress.

Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Telefon: 040-41 02 22 (telefontid måndag – fredag kl. 08.00-16.00)

E-post: info@mskane.boj.se

Webbplats: https://mskane.boj.se/

Briefly in english

At Malmö District Court, there is witness support that cooperates with the court. Witness support is a person who works voluntarily to help and support witnesses and plaintiffs. They work mainly in Swedish, but if you contact the witness support in advance, it may be possible to get help in another language. Use the contact information above.

Uppdaterad
2022-04-07