Förvaltningsrätten i Göteborgs logotyp
 

Förvaltningsrätten upphäver Göteborgs kommuns beslut om att med anledning av covid-19 spärra framsätesplacering vid t.ex. färdtjänstresor

Mål: 7912-20
Annat har inte kommit fram än att de tjänstemän som fattade beslutet saknade behörighet att göra det och beslutet upphävs därför.

En avdelningschef och en enhetschef vid Trafikkontoret i Göteborgs kommun beslöt att spärra framsätesplacering för samtliga resenärer, även om resenären har ett beslut om framsätesplats. Beslutet angavs ha fattats med anledning av covid-19 och skickades till trafikföretag som utför serviceresor för Trafikkontoret, Serviceresor, Göteborgs kommun.

En kommunmedlem, som var beviljad färdtjänst med framsätesplats, överklagade beslutet och gjorde gällande att de som fattat beslutet inte hade rätt att göra det. Klaganden anförde bl.a. att rätten att fatta ett beslut som det aktuella inte får delegeras till enskilda tjänstemän på Trafik­kontoret.

Förvaltningsrätten konstaterar i domen att annat inte kommit fram än att beslutsfattarna saknat behörighet att fatta det överklagade beslutet. Beslutet upphävs därför.

”Beslutet upphävs av formella skäl, då det inte funnits förutsättningar för de aktuella tjänstemännen att fatta beslutet. Förvaltningsrättens prövning har inte omfattat frågan om åtgärden att spärra framsätesplatser är lämplig för att minska smittspridning av covid-19”, säger rådmannen Karin Hartmann.

Faktaruta

En kommunmedlem har rätt att få lagligheten av kommunens beslut prövat genom att överklaga det hos förvaltningsrätten, som då gör en laglighetsprövning. Den som klagar ska visa att:

– beslutet inte har kommit till på lagligt sätt,

– beslutet rör något som inte är en angelägenhet för kommunen,

– det organ som har fattat beslutet inte har haft rätt att göra det, eller

– beslutet strider mot lag eller annan författning.

Förvaltningsrätten kan inte ta hänsyn till andra omständigheter än dessa. Rätten får heller inte pröva det överklagade beslutets lämplighet.