Södertörns tingsrätts logotyp
 

41-årig man döms för två mord i Mälarhöjden

Mål: B 8466-22
Tingsrätten har i dag dömt en 41-årig man för mord på två personer, en 43-årig kvinna och en 6-årig pojke, i Mälarhöjden den 26 maj 2022.

Den 41-åriga mannen var även åtalad för grovt barnfridsbrott. Tingsrätten friar mannen från det brottet. Enligt tingsrätten är det bevisat att ett annat barn har bevittnat mordet på sexåringen men barnet har inte bedömts vara närstående till gärningsmannen i lagens mening.

Påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård

Tingsrätten har kommit fram till att straffvärdet för vart och ett av morden uppgår till livstids fängelse. En rättspsykiatrisk utredning har visat att den 41-åringa mannen begick brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han fortfarande lider av en sådan störning.

– Påföljden har därför bestämts till rättspsykiatrisk vård. På grund av risken för återfall i brott av allvarligt slag har den rättspsykiatriska vården förenats med särskild utskrivningsprövning, säger rådmannen Anders E Larsson.

Den 41-åriga mannen ska även betala skadestånd till kvinnans och pojkens anhöriga.

Barnfridsbrott

Sedan den 1 juli 2021 är det straffbart att låta barn bevittna vissa brott, som exempelvis vålds- och sexualbrott. Brottet kallas för barnfridsbrott och finns i 4 kap. 3 § brottsbalken.

En förutsättning för att en person ska kunna dömas för barnfridsbrott är att barnet är närstående eller tidigare närstående till både gärningspersonen och den som utsätts för brottet.

Straffet för barnfridsbrott är fängelse i högst två år. I ringa fall är straffet böter eller fängelse i högst sex månader.

Om brottet däremot är grovt finns det möjlighet för domstolen att döma till grovt barnfridsbrott. För grovt barnfridsbrott är straffet fängelse i lägst nio månader och högst fyra år.