Södertörns tingsrätts logotyp
 

Tre personer döms för skjutningarna i Gubbängen i december 2022

Mål: B 20015-22
Två 15-åringar har i dag dömts för bl.a. försök till mord och grovt olaga hot för att ha skjutit med ett automatvapen och en pistol mot två lägenheter i Gubbängen. En tredje person döms för medhjälp till grovt olaga hot för sin medverkan genom att ha skjutsat 15-åringarna till adressen vid en av skjutningarna.

Den 28 december 2022 avlossades skott med ett automatvapen och en pistol mot en lägenhet i Gubbängen. I den lägenheten hade tidigare en efterlyst person varit folkbokförd. Skotten träffade fasad, balkong och fönster och flera skott gick in i lägenheten. Knappt ett dygn senare återvände gärningsmännen till samma bostadsområde och sköt på nytt mot en dörr till en annan lägenhet där en äldre man bodde vid tidpunkten. Enligt åklagarens hypotes tog gärnings­männen fel portuppgång och kom således att skjuta mot fel lägenhetsdörr. Den äldre mannen befann sig i lägenheten vid tidpunkten för skjutningen, men träffades inte av skotten.

Rådmannen Anna Rosenmüller: ”Tingsrätten har bedömt den första skjutningen som grovt olaga, eftersom ingen var hemma och det därför inte var möjligt att döma för försök till mord. Vid den andra skjutningen var lägenhetsinnehavaren hemma och gärningen bedömdes som försök till mord. Att gärningsmännen eventuellt sköt mot fel dörr spelade ingen roll för deras ansvar.”

De två 15-åringarna döms även för andra brott. Straffvärdet för den samlade brottsligheten uppgår till 15 års fängelse för en vuxen person. Med hänsyn till deras ungdom har påföljden bestämts till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader. För den person som dömdes för medhjälp till grovt olaga hot bestämdes straffet till ett års fängelse. Tingsrätten har beslutat att den personen ska vara kvar i häkte. De två 15-åringarna är för närvarande placerade på SiS-hem.

De tilltalade döms även att tillsammans betala skadestånd till flera målsäganden.