Ett viktigt steg på vägen

Vilka framtidsplaner du än har kommer du att ha nytta av din tid som notarie. Din juridiska kompetens och erfarenhet ger en god grund för en fortsatt karriär inom Sveriges Domstolar och är meriterande även hos andra arbetsgivare.

Tiden som notarie är utvecklande oavsett om du kommer direkt från universitetet eller redan hunnit skaffa dig juridisk arbetslivserfarenhet. Det är ett viktigt steg vart du än är på väg som jurist.

Fyra anledningar att bli notarie

Notarietjänstgöring är värdefull av flera olika anledningar.

Naturlig fortsättning på studierna

Du som får en notarieanställning får möjlighet att praktisera dina teoretiska kunskaper i verkliga mål och ärenden inom flera olika rättsområden. Det är möjligt att söka till oss direkt efter din examen, men även efter några års arbete.

Notarietjänstgöring är en utbildningstjänstgöring – en praktisk fortsättning på dina studier och ett av många steg på din juridiska bana.

Utvecklande på flera sätt

Att arbeta som notarie är intressant och utvecklande. Du blir en del av domstolen och deltar i alla delar av den dömande verksamheten. Du arbetar självständigt, men med god handledning och i gemenskap med andra.

Domstolen där du tjänstgör är en unik miljö för dig som vill utvecklas och stärka din juridiska kompetens. Du kommer också få en god förståelse för hela rättskedjan.

Värdefull merit som leder vidare

Oavsett vilka framtidsplaner du har kommer du att ha nytta av din tid som notarie. Din juridiska kompetens ger en god grund för fortsatt arbete inom Sveriges Domstolar. Notarietjänstgöring är till exempel inledningen på domarbanan.

Andra myndigheter och privata arbetsgivare efterfrågar också skickliga jurister och ser notarietjänstgöring som starkt meriterande.

Ett ansvarsfullt arbete

Sveriges Domstolar bidrar till att upprätthålla rättssäkerheten och är därmed en viktig grund i vårt demokratiska samhälle. Vår verksamhet har ett högt förtroende.

Som notarie arbetar du med kompetenta kollegor som liksom du värnar rättsstatens principer. Det är ett ansvarsfullt arbete som påverkar både enskilda människor och samhället i stort.

Karriärmöjligheter inom Sveriges Domstolar

Notarieanställning ses som en  värdefull merit för dig som vill arbeta vidare inom Sveriges Domstolar. Här finns flera intressanta roller och karriärmöjligheter.

Jobba hos oss

Sveriges Domstolar består av ett 80-tal olika myndigheter och nämnder. Vi är drygt 7 000 personer som varje dag arbetar för att alla mål och ärenden som kommer till oss ska hanteras rättssäkert och effektivt. 

Läs mer om vårt uppdrag och våra värderingar, medarbetarskap och ledarskap, kompetensutveckling och olika yrken inom Sveriges Domstolar.

Uppdaterad
2022-12-16