Flera ungdomar döms i uppmärksammat mål om rån

Mål: B 12419-19
Idag har Södertörns tingsrätt dömt fyra personer för bl.a. rån till ungdomsvård. En av de tilltalade döms för tre rån medan de övriga döms för ett rån. De tilltalade är 16 år gamla. Brottsoffren har varit något äldre.

Brotten har innehållit försvårande moment som att brottsoffren tvingats att stanna kvar med de tilltalade under en längre tid för att försöka få ut pengar från sina konton på olika sätt. I ett fall har brottsoffret förnedrats genom att tilltalad urinerat på honom och tvingat honom att ta av sig sina kläder. Händelsen har filmats och spridits.

- Om de tilltalade hade varit vuxna hade tingsrätten dömt ut fängelsestraff, säger rättens ordförande rådmannen Feryal Mentes.

Brottsoffren har tillerkänts begärt skadestånd för den kränkning som brotten har inneburit för dem.

Beställning av domen kan göras per mejl till ansvarig domstolshandläggare.

Angående påföljden (straffet) för unga lagöverträdare

Om gärningspersonen var under 21 år gammal när brottet begicks ska personens ungdom beaktas vid straffmätningen. Detta följer av brottsbalken. Enligt praxis blir straffet lindrigare desto yngre personen är.

Ett riktmärke brukar vara att straffet för en 15-åring sätts till cirka en femtedel av det straff som en person som var 21 år eller äldre skulle få. På motsvarande sätt sänks straffet för en 16-åring till cirka en fjärdedel av straffet.

Det finns också särskilda påföljder som enbart tillämpas för unga lagöverträdare, exempelvis ungdomstjänst och ungdomsvård.