Fängelse på livstid för dubbelmord i Prizren, Kosovo

Mål: B 3309-20
Stockholms tingsrätt har idag dömt en 37-årig man för att ha dödat sina föräldrar genom att skjuta dem med varsitt skott i huvudet med en pistol. Händelsen inträffade den 20 januari 2020 i staden Prizren, Kosovo. Brotten har rubricerats som mord och straffet har bestämts till fängelse på livstid. Den dömde ska också betala skadestånd till sina syskon som berövades båda sina föräldrar.

Den 20 januari 2020 blev två svenska medborgare skjutna med varsitt skott i huvudet. Brotten begicks i offrens bostad i staden Prizren i sydvästra Kosovo där även deras 37-årige son bodde, också han svensk medborgare. Offren hade samma dag kommit hem efter ett jul- och nyårsfirande med sina två andra barn och deras familjer i Stockholm. Den 37-årige sonen hade under denna tid stannat kvar i Kosovo och fanns i bostaden när föräldrarna kom hem. Sonen lämnade bostaden samma dag och tog sig till Istanbul, Turkiet, för att därefter resa runt på Balkan innan han slutligen återvände till Sverige den 14 februari 2020.

En svensk förundersökning inleddes i ärendet den 26 februari 2020. Den 37-årige mannen greps av polis den 3 mars 2020 och har suttit frihetsberövad sedan dess. Han åtalades den 14 januari 2021 för morden på sina föräldrar. Brotten och den svenska anknytningen gör att svensk domsrätt föreligger även om handlingarna begicks utomlands.

Bevisningen mot den 37-årige mannen har bland annat bestått av ett omfattande material från tömningen av hans mobiltelefon och dator. Av bevisningen har det framkommit att 37-åringen försökte leja torpeder innan han själv begick gärningarna. Han kom över mordvapnet genom att bryta sig in i föräldrarnas kassaskåp i bostaden. Det har även framkommit att den 37-årige mannen hade en föreställning om att han genom föräldrarnas död skulle komma över familjens tillgångar.

– Morden har karaktären av rena avrättningar och har utförts för ekonomisk vinning mot två närstående i deras hem. Det gör att morden är att anse som särskilt hänsynslösa, säger rådmannen Tomas Zander. Tingsrätten finner sammantaget att gärningarna, som även föregåtts av utdragen planering, har ett mycket högt straffvärde. Straffet för de två morden har därför bestämts till fängelse på livstid.

Den dömde ska även betala skadestånd till sina syskon som genom morden berövades sina föräldrar.

Kontaktinfo

För frågor om målet, kontakta rådmannen Tomas Zander, 08-561 653 61, tomas.zander@dom.se.

Beställning av dom eller handlingar i målet

Kopior av dom eller handlingar i målet kan mot avgift beställas via
e-post till stockholms.tingsratt.avdelning4@dom.se.