Innan tingsrätten förklarar domen verkställbar gör den vissa formella kontroller, men den omprövar aldrig den utländska domen i sak. Efter att tingsrätten förklarat domen verkställbar kan den verkställas på samma sätt som en svensk dom.
Det är bara vissa domar som kan förklaras verkställbara på detta sätt. Domen måste avse ett rättsområde som omfattas av relevanta internationella konventioner som Sverige anslutit sig till eller omfattas av vissa EU-förordningar.
Utländska domar om äktenskapsskillnad kan också förklaras giltiga i Sverige efter ansökan till tingsrätt.
Att ansöka om verkställbarhetsförklaring
Den som kan kräva att domen verkställs i ursprungslandet får också göra en ansökan om verkställbarhetsförklaring i Sverige.
Beroende på vilken förordning eller konvention ansökan grundar sig på ska olika handlingar skickas in till domstolen. Om din ansökan inte är komplett kommer domstolen att förelägga dig att komplettera. Om det är svårt att för närvarande komplettera ansökan, går det bra att återkomma med en ny ansökan vid ett senare tillfälle.
Ansökan är avgiftsfri.
Ändring av en verkställbarhetsförklaring
Efter att domstolen bifallit en ansökan om verkställbarhetsförklaring ska motparten delges beslutet. Motparten har möjlighet att därefter söka ändring av beslutet. Om motparten bor i Sverige ska ansökan om ändring göras inom en månad från det att hen fick del av beslutet. Om motparten i stället bor i en annan medlemsstat än den där verkställbarhetsförklaringen meddelats, ska ansökan ske inom två månader från det att hen fick del av beslutet.
En ansökan om ändring lämnas in till den tingsrätt som har meddelat beslutet.
Efter att en ansökan om ändring har gjorts ska domstolen pröva om verkställighet ska vägras. Domstolen ska vägra verkställighet om det finns hinder mot verkställighet. Hinder kan till exempel vara att domen strider mot grunderna för den svenska rättsordningen, svaranden vid tredskodom eller motsvarande inte har delgetts stämningsansökan på rätt sätt eller i tillräcklig tid för att förbereda sitt svaromål, eller domen strider mot en dom mellan samma parter i Sverige.