Kammarrätten i Göteborgs logotyp
 

Kammarrätten upphäver beslut om toalettpauser för anställda på Pågatågen

Mål: 6736-20
Arbetsmiljöverket har beslutat att Arriva Sverige AB ska se till att anställda på Pågatågen inom viss tid får paus för att kunna använda personaltoalett. Kammarrätten har nu upphävt beslutet.

Arbetsmiljöverket förelade Arriva vid vite om 80 000 kr att se till att lokförare och tågvärdar på Pågatågen får en tillräckligt lång paus efter högst 2,5 timmars arbete för att kunna använda personaltoalett i stället för kundtoaletterna ombord på tågen. Arbetsmiljöverket ansåg att arbetsförhållandena för de anställda riskerar att utsätta dem för ohälsa eller olycksfall och att beslutet därför var befogat med hänsyn till arbetsmiljö­lagens krav.

Arriva överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som avslog överklagandet.

Bolaget överklagade vidare till kammarrätten, som i dag har upphävt Arbetsmiljöverkets beslut. Domstolen var enig i sin bedömning.

Rättens ordförande, kammarrättsrådet Åsa Ståhl, förklarar:

  • Arbetsgivare ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagare inte utsätts för ohälsa eller olycksfall i arbetet. Arbetsmiljöverket har tillsyn över arbetsmiljöfrågor och har långtgående befogenheter vid denna tillsyn. För att myndigheten ska kunna besluta om föreläggande krävs dock att åtgärden har ett klart stöd i lag och att syftet med ingripandet uppväger de negativa effekter det innebär för arbetsgivaren.

Den ansvariga domaren för målet, kammarrättsrådet Roger Petersson, förklarar närmare varför kammarrätten upphävt Arbetsmiljöverkets beslut:

  • Även om Arbetsmiljöverket har ett brett mandat är det tveksamt om de bestämmelser myndigheten har hänvisat till är en tillräcklig rättslig grund för beslutet.
  • Dessutom ger Arbetsmiljöverkets utredning inte tillräckligt stöd för att beslutet är motiverat av sådana konkreta brister i arbetsmiljön för de berörda anställda, som riskerar att medföra ohälsa för dem.
  • Vidare står de negativa effekter för Arriva som beslutet kan antas medföra inte i rimligt förhållande till de fördelar det skulle kunna ha för de anställda. Beslutet strider därför mot den s.k. proportionalitetsprincipen.
Faktaruta

Vite är ett penningbelopp som den som har fått ett föreläggande från en myndighet måste betala, om föreläggandet inte följs.

Arbetsmiljöverket är en statlig myndighet som ansvarar för bl.a. arbetsmiljö- och arbetstidsfrågor.

Arbetsmiljölagen syftar till att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet samt att även i övrigt uppnå en god arbetsmiljö.

Arbetstidslagen reglerar bl.a. hur mycket man får arbeta per dygn, vecka och år samt i vilken utsträckning man måste ha rast.

Proportionalitetsprincipen innebär att en myndighet får ingripa i ett enskilt intresse bara om åtgärden kan antas leda till det avsedda resultatet. Vidare får åtgärden aldrig vara mer långtgående än vad som behövs och får vidtas endast om det avsedda resultatet står i rimligt förhållande till de olägenheter som kan antas uppstå för den som åtgärden riktas mot.