Hamnbad vid Gamla Stan får inte tidsbegränsat bygglov

Mål: P 37-22, P 953-22
Mark- och miljödomstolen har bedömt att ett tioårigt bygglov för en flytande hamnbad-anläggning vid Gamla Stan inte uppfyller kraven för tidsbegränsat bygglov.

Kommunens beslut om bygglov har inte varit förenligt med plan- och bygglagens krav för tidsbegränsat bygglov. Mark- och miljödomstolen har därför upphävt beslutet efter överklagande från bland annat Statens fastighetsverk och Trafikverket.

Det flytande hamnbadet skulle enligt bygglovsansökan placeras vid Gamla Stan och Riddarholmen i Stockholm. Byggherren, det finska bolaget Nordic Urban Oy, har uppgett att hamnbadet efter tio år kommer att kunna flyttas till Stora Essingen för en permanent placering. Kommunen har påbörjat arbetet med att ändra detaljplanen i det området.

– Uppgifterna om det pågående detaljplanearbetet på Stora Essingen är inte tillräckligt konkreta för att det enligt lag och praxis ska anses finnas ett tillfälligt behov av hamnbadet i Gamla Stan, säger rådmannen Christoffer Sheats.

Enligt domstolen finns också oklarheter kring hur hamn­badanläggningen är tänkt att förankras i sjöbotten, vilket påverkar möjligheterna att återställa platsen efter tio år.

Sammantaget innebär oklarheterna kring förankringsmetod och de oprecisa uppgifterna om detaljplanearbetet på Stora Essingen att bygglovet inte uppfyller det grundläggande kravet på tillfälligt behov.

Tidsbegränsat bygglov

När det inte går att få permanent bygglov, kan det i vissa fall vara möjligt att få tillfälligt bygglov för en bestämd tidsperiod på högst tio år med vissa möjligheter till förlängning av tiden. Kraven för tids­begränsat bygglov framgår av 9 kap. 33 § plan- och bygg­lagen.

En grundförutsättning för att få tidsbegränsat bygglov är att åtgärden (i det här fallet hamnbadanläggningen) avser ett behov som verkligen är tillfälligt. Det krävs bland annat att den alternativa lösningen är så konkret att det går att bedöma att behovet i framtiden kommer att upphöra. Det ska också vara praktiskt och ekonomiskt rimligt att avveckla åtgärden inom avsedd tid. Det är den som har sökt bygglov som ska bevisa att behovet är tillfälligt.