Kammarrätten i Jönköpings logotyp
 

Skogsstyrelsen hade inte rätt att registrera nyckelbiotoper

Mål: 4139-21
Kammarrätten har bedömt att det inte finns någon rättslig reglering som ger Skogsstyrelsen stöd att registrera nyckelbiotoper.

I målet har Kammarrätten prövat om några av Skogsstyrelsens registreringar av nyckelbiotoper som gjorts 1995 och 2016 på privat mark är beslut som går att överklaga och om Skogsstyrelsen har haft rätt att registrera de aktuella nyckelbiotoperna.

– Vi har bedömt att en registrering av en nyckelbiotop kan medföra negativa konsekvenser för markägaren, säger kammarrättsrådet Bengt Green.

Kammarrätten bedömer därför att registreringarna är beslut som går att överklaga och att Skogsstyrelsen inte haft rättsligt stöd för att registrera de aktuella nyckelbiotoperna. Följden av det blir att Skogsstyrelsens beslut att registrera nyckelbiotoperna ska undanröjas, vilket också är det som förvaltningsrätten har kommit fram till. Kammarrätten avslår därför Skogsstyrelsens överklagande av förvaltningsrättens dom.

Kammarrättens dom kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Faktaruta

Skogsstyrelsen har sedan början av 1990-talet inventerat och registrerat nyckelbiotoper. En nyckelbiotop är ett skogsområde som har höga naturvärden. Flera av Skogsstyrelsens registreringar har prövats i domstol, där kammarrätterna har gjort olika bedömningar. Högsta förvaltningsdomstolen har inte prövat något sådant mål. Skogsstyrelsen har därför slutat att registrera nyckelbiotoper från och med den 21 december 2021. De registreringar som redan gjorts hanterar Skogsstyrelsen på två olika sätt. Beroende på när registreringen gjordes avregistreras nyckelbiotopen på markägarens begäran eller så ses begäran som ett överklagande och överlämnas till domstol.