Nytt stöd för överklagande i brottmål

EMR-gruppen har tagit fram ett stöd som riktar sig till den som vill överklaga en brottmålsdom.

I rättegångsbalken finns regler om vad ett överklagande ska innehålla. Det kan ändå vara svårt att avgöra hur ett överklagande ska utformas för att det ska vara tydligt för alla aktörer vad hovrätten ska pröva. EMR-gruppen har därför tagit fram ett stöd som riktar sig till den som vill överklaga en brottmålsdom. Det finns nu en blankett för detta med en instruktion.

- Tanken är att detta stöd ska underlätta processen i hovrätten, för både enskilda och professionella aktörer, och därmed skapa bättre förutsättningar för en förutsebar, rättssäker och effektiv rättegång, säger EMR-gruppens ordförande Monika Sörbom.

Ladda ner blanketten

EMR-gruppen

Reformen En modernare rättegång (EMR) trädde i kraft den 1 november 2008. Den syftade till att skapa förutsättningar för ett modernare rättegångsförfarande som lever upp till kraven på rättssäkerhet, effektivitet och kvalitet.

Eftersom de processrättsliga verktyg som infördes genom reformen inledningsvis inte fick fullt genomslag sammankallade hovrättspresidenterna en arbetsgrupp.

EMR-gruppen fick i uppdrag att fortsätta sitt arbete med att identifiera och utbyta erfarenheter i frågor med koppling till EMR och andra processrättsliga frågor av betydelse för verksamheten. Syftet är att verka för att de möjligheter det processrättsliga regelverket erbjuder tas till vara så att handläggningen av målen i hovrätt kan ske rättssäkert, effektivt och med hög kvalitet.