Migrationsöverdomstolen avslår överklagande om uppehålls- och arbetstillstånd

Mål: UM 10702-22
Migrationsöverdomstolen avslår ett överklagande om uppehålls- och arbetstillstånd på grund av arbete eftersom sökandena i tidigare ärende lämnat oriktiga uppgifter eller förtigit uppgifter.

Enligt utlänningslagen får arbetstillstånd ges till en utlänning som uppfyller vissa förutsättningar. Bestämmelsen är fakultativ vilket innebär att det inte finns någon ovillkorlig rätt för en utländsk medborgare att få ett arbetstillstånd. Vid denna prövning kan den sökandes agerande i tidigare ansökningsärende beaktas. Sökandena i målet har tidigare lämnat oriktiga uppgifter eller förtigit uppgifter av betydelse när de ansökt om uppehållstillstånd i Sverige. Migrationsöverdomstolen anser att sökandena agerat på ett sådant sätt att det utgör en objektiv grund för att neka dem uppehålls- och arbetstillstånd.

– Att klagandena tidigare lämnat oriktiga uppgifter eller förtigit uppgifter av betydelse utgör objektiv grund för att neka dem uppehållstillstånd på grund av arbete, säger Peder Liljeqvist, kammarrättslagman.