Från statssekreterare till notarie "Bland det roligaste jag har gjort"

”Vad är ett rimligt sätt att ladda om från det – enligt mig – finaste uppdraget i Sverige? Att börja om från början, tänkte jag. Idag gör jag min första dag som tingsnotarie i Stockholms tingsrätt”.

Så lyder inlägget på LinkedIn som flera hundra personer har gillat och kommenterat. Författaren heter Tora Hansjons, statssekreteraren på Finansdepartementet som valde att starta om karriären på nytt.

Från skatterätt till skattepolitik

Tora Hansjons har stannat till bilen på väg mot Attunda tingsrätt. Ett snöoväder har dragit in över huvudstaden och lamslagit trafiken. Väl på plats väntar två dagars utbildning tillsammans med notarier från hela landet. Men först hinner vi med en intervju via telefon. Jag ber henne att se tillbaka på sin karriär, så som den har sett ut hittills.

Tora Hansjons berättar att hon började på juristlinjen vid Stockholms universitet 2003. Under utbildningen var det framför allt skatterätten som fångade hennes intresse. Efter examen arbetade hon några år på advokatbyrån Linklaters, därefter på Vinge där hon också blev advokat med fokus på just skatterätt. 2017 tog hennes karriär en första vändning då hon rekryterades som politiskt sakkunnig till dåvarande finansminister Magdalena Andersson.

I november 2021 valdes Magdalena Andersson till Socialdemokraternas partiledare och några veckor senare till statsminister. Ny finansminister blev Mikael Damberg och till hans statssekreterare utsågs Tora Hansjons. Hon beskriver tiden på Finansdepartementet som intensiv. Den kom att präglas av ekonomisk krishantering i samband med coronapandemin och Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Att vara statssekreterare är ett väldigt meningsfullt och - enligt mig - ett av de finaste uppdrag man kan ha. Ett uppdrag där du varje dag måste göra ditt bästa för att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt, säger Tora Hansjons.

Regeringsskifte

Statssekreterare är politiskt anställda chefstjänstemän i Regeringskansliet. De leder arbetet närmast under departementschefen eller annat statsråd i departementet. I riksdagsvalet 2022 förlorade Socialdemokraterna regeringsmakten och en ny politisk ledning tog plats på Finansdepartementet.

– Jag funderade mycket på vad jag nu skulle hitta på. Vad kan matcha uppdraget som statssekreterare när det kommer till att vara lika meningsfullt och där man kan göra skillnad på riktigt? Jag tänkte direkt på domstolsväsendet och att sitta ting. Det var något som jag hade tänkt att göra länge, nu uppstod plötsligt en möjlighet.

Sagt och gjort. Den 1 mars i år började Tora Hansjons sin notarietjänstgöring på Stockholms tingsrätt, ett beslut som hon inte ångrar.

– Från första dagen har jag känt att det har varit ett meningsfullt jobb och att jag har fått jobba med viktiga saker. Det finns en tydlig struktur och ett syfte med allt som jag gör. Jag är också otroligt imponerad av alla Sveriges domare som varje dag, år ut och år in, arbetar med att lära upp notarier. Det är fantastiskt och ett arbete som ofta sker i skymundan.

Varför föll valet på att sitta notarie på tingsrätt och inte förvaltningsrätt?

– Skatterätten hade jag redan prövat på, nu ville jag bredda min kompetens och därför valde jag att bli tingsnotarie.

Reaktioner från omgivningen

Medelåldern bland notarier är knappa 30 år. Att man har några års arbetslivserfarenhet innan man påbörjar sin notarieanställning är inget ovanligt, tvärtom. Men att man efter tio år på advokatbyrå och fem år på Regeringskansliet, varav det sista året som statssekreterare, väljer att påbörja en notarieanställning är unikt. Vilka reaktioner har hon mött från omgivningen?

– Enbart positiva, såväl från gamla kollegor som från nya. Många har uttryckt uppskattning över att jag har vågat byta bana och börjat om från början. Det är 15 år sedan jag pluggade så mycket är nytt och jag är lika ny på jobbet som alla andra notarier.

Bara gör det!

Avslutningsvis, vilket råd har Tora Hansjons till andra som också funderar på att byta karriär?

– Fundera på varför du vill byta bana. Om du vet varför, bara gör det! Om du är tidigt i din karriär vill jag verkligen uppmana dig att söka notarieanställning. Det är en fantastisk erfarenhet som gör det lättare att byta bana senare i livet.

Tora Hansjons
Tora Hansjons. Foto: Pär Karlson
Uppdaterad
2023-04-20