Chefsrådman

Som chefsrådman på en dömande avdelning är du avdelningschef samtidigt som du är en del av den dömande verksamheten. Du har en central roll i domstolens verksamhet.

I uppgiften som chefsrådman ligger att på ett ansvarsfullt, engagerat och drivande sätt ta ansvar för hela domstolens verksamhet. Du har en central roll i domstolens verksamhet och ingår i domstolens ledningsgrupp.

"Att både få vara chef och domare är väldigt stimulerande"

Magdalena Hägg Bergvall arbetar som chefsrådman på tingsrätt. I filmen berättar hon om kombinationen mellan att vara chef och domare och om några av de möjligheter som finns för jurister inom Sveriges Domstolar.

Verksamhetsansvar och driva utveckling

Som chefsrådman är du chef för en dömande avdelning och har ansvar för att målen handläggs och avgörs rättssäkert och effektivt. I rollen ingår att ha personal- och arbetsmiljöansvar för rådmän och för andra medarbetare på avdelningen.

Som chefsrådman deltar du i den dömande verksamheten. Du förväntas också vara drivande i domstolens utvecklingsarbete.

”Som chefsrådman är man personen med oljekannan. Den som får hissen att gå upp och ner

Håkan Åberg är chefsrådman på förvaltningsrätt. Han sökte rollen för få bli en del av domstolens utvecklingsarbete och för att skapa en trivsam och attraktiv arbetsplats för andra. I filmen berättar han om sin roll.

Vill du veta mer om domaryrket?

Läs mer om vägen till att bli domare:

Vill du jobba som chefsrådman?

Se vilka lediga jobb du kan söka just nu:

Uppdaterad
2023-10-31