Ordningsvakt

Som ordningsvakt skapar du trygghet i domstolens lokaler för både besökare och anställda. Det innebär en rad viktiga och utvecklande arbetsuppgifter som bidrar till en säker och trygg miljö.

I ditt arbete har du bland annat ansvar för den dagliga säkerhetskontrollen av besökare och ser till att det är lugnt och tryggt i domstolarnas förhandlingssalar när förhandlingar pågår. Du har också ansvar för att den viktiga tekniska utrustningen fungerar.

"Vi gör så otroligt mycket och är spindeln i nätet på många plan"

Josefine Esser är chef för en grupp ordningsvakter på tingsrätt. I filmen berättar hon om de uppgifter som ordningsvakterna har och varför ingen dag är den andra lik.

Du har kontakt med många människor

Många gånger är det dig som ordningsvakt som besökarna först möter när de kommer till en domstol. Du tar emot dem, informerar och visar dem till rätta. Det förekommer också att du som ordningsvakt arbetar med intern service på domstolen, till exempel posthantering och andra administrativa arbetsuppgifter.

"Det som motiverar mig är att kunna hjälpa dem som kommer till oss"

I filmen berättar Samuel Nordh om vad är som gör hans vardag som ordningsvakt på tingsrätt spännande, varför han lockades till yrket och vilka egenskaper han tycker att en ordningsvakt bör ha.

Det här krävs för att bli ordningsvakt

• Ordningsvaktsförordnande utfärdat av polisen.
• Gymnasiekompetens eller motsvarande utbildning.

Vill du jobba som ordningsvakt?

Se vilka lediga jobb du kan söka just nu:

Uppdaterad
2023-10-31