Hovrättsfiskal – den särskilda domarutbildningen (omgång 3 2025)

Domarutbildningen ger en unik möjlighet att tillgodogöra sig omfattande kunskaper och erfarenheter inom olika rättsområden. Att välja domarbanan innebär att du dagligen kommer att bidra till ett demokratiskt och rättssäkert samhälle där du arbetar för allas rätt att få sin sak prövad i en oberoende och opartisk domstol.
Om tjänsten
Utbildningstjänsten omfattar normalt fyra år och inleds med ett års tjänstgöring som hovrättsfiskal. Som hovrättsfiskal kommer du att föredra mål och upprätta förslag till domar och beslut samt föra protokoll vid huvudförhandlingar.
Därefter tjänstgör du som tingsfiskal under två år vid en av tingsrätterna i hovrättens domkrets. Som tingsfiskal handlägger och dömer du i mål och ärenden, både självständigt och tillsammans med andra domare på tingsrätten. Under denna tjänstgöring får du vanligtvis även handleda notarier.
Efter tingsrättstjänstgöringen återvänder du till hovrätten för ett års adjunktion. Du tjänstgör då som ledamot och är med och dömer kollegialt.
Under hela utbildningstjänstgöringen får du handledning av erfarna, ordinarie domare samt genomgår ett teoretiskt utbildningsprogram som tillhandahålls av Domstolsakademin. Utöver detta erbjuder vi ett antal interna utbildningstillfällen och studiebesök.
Efter fullgjort och godkänt adjunktionsår får du en anställning som hovrättsassessor och den särskilda domarutbildningen är därmed genomförd.
Kvalifikationer
Vi söker dig som har fullgjort notarieutbildningen enligt notarieförordningen (1990:469) med mycket goda vitsord och har svenskt medborgarskap och uppfyller övriga krav som ställs i 4 kap. 1 § rättegångsbalken.
Mycket goda juridiska kunskaper och analysförmåga i kombination med en mycket bra förmåga att prioritera är ett krav. Du utrycker dig klart, koncist och korrekt både muntligen och i skrift.
Vi söker dig med stor mognad, integritet och mycket gott omdöme. Som person är du lyhörd för andras åsikter, har mycket god kommunikativ förmåga och trivs med att samarbeta med andra.
För att bli aktuell för anställning krävs även att du motsvarar högt ställda krav gällande säkerhetsmedvetande och lämplighet. Detta innebär att du står upp för demokratiska värderingar och den statliga värdegrund som styr Sveriges Domstolars verksamhet.
Ansökan
Hovrätten anställer hovrättsfiskaler fyra gånger per år. Hovrätten brukar anställa ca 20 hovrättsrättsfiskaler varje år.
Sista ansökningsdag för respektive period:
31 januari
30 april
31 augusti
31 oktober
Ansökan sker via rekryteringsverktyget Visma Recruit. Bifoga CV, personligt brev och kopia på examensbevis från juristprogrammet, inklusive betyg. Bifoga även notariebetyg, alternativt ange datum då din notariemeritering beräknas vara fullgjord.
När du ansökt om anställning som fiskal bevaras din ansökan i vår sökandebank där ansökan är aktiv i sex månader. Under denna tid finns det möjlighet att komplettera din ansökan med ytterligare vitsord eller referenser. Det finns också en möjlighet att förlänga din ansökan ytterligare sex månader om du begär det. Om du inte längre är intresserad av en anställning som fiskal är hovrätten tacksam för ett meddelande om detta.
Urval
Efter ansökningstidens utgång blir samtliga sökande ombedda att genomföra arbetspsykologiska tester. Har du genomfört hovrättens tester under de senaste två åren kan du själv välja om du vill göra testerna igen eller om du vill återanvända tidigare resultat. Du kommer att få en länk till testerna där du kan välja att genomföra dem igen eller återanvända tidigare resultat.
När testperioden löpt ut går hovrätten igenom sökandenas ansökningshandlingar, testresultat samt inhämtar referenser. Antalet som kallas till intervju bestäms av hovrättens antagningsnämnd med utgångspunkt i sökandens meriter och hovrättens och tingsrätternas behov av fiskaler.
Tillsättning
Startdatum enligt överenskommelse.
Övrigt
Denna rekrytering avser en eller flera anställningar. Hovrättsfiskaler är provanställda enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd med en prövotid om sex månader.
Kontakt
Ytterligare upplysningar om tjänsten kan du få genom att kontakta hovrättens HR-specialist Majken Roos, 031-701 22 52 eller majken.roos@dom.se