Helsingborgs tingsrätts logotyp
 

Design i fokus när domstolsaktörer samlas i Helsingborg

Helsingborgs tingsrätt vill använda design och teknik för att göra domstolar mer användarvänliga i framtiden. Den 6–8 mars arrangerar tingsrätten LegalTech+Design @HelsingborgsTR, en konferens och workshop med syfte att hitta nya sätt att utveckla framtidens domstolar.

Liknande konferenser har arrangerats i bland annat USA och Storbritannien men detta är första gången en legal design-konferens med fokus på domstolar hålls i Norden.

– Inspirationen kommer bland annat från Stanford University som har ett legal design lab där forskare och studenter arbetar med att hitta nya sätt för att göra juridik mer lättillgängligt. Vi är på god väg när det gäller digitalisering men vi ser stor utvecklingspotential i att tänka mer design, säger Andrea Lindblom, administrativ chef på Helsingborgs tingsrätt.

Ett 40-tal deltagare kommer från domstolsvärlden och från andra myndigheter och organisationer med koppling till domstolar. Tillsammans ska de under tre dagar delta i olika workshopgrupper för att ta fram nya koncept inom kategorierna lokaler, tjänster och kommunikation.

– Tingsrätten är mitt i en ombyggnad och vi har sett ett behov av att tänka mer utifrån våra besökare när vi förnyar domstolen. Hur kan vi anpassa lokalerna för att göra besöket lättare för en person som aldrig varit hos oss tidigare? På samma sätt vill vi utveckla tjänster och sättet vi kommunicerar på med hjälp av design och teknik, säger tingsrättens chef, lagmannen Ylva Norling Jönsson.

Förutom workshop blir det ett flertal föreläsningar om ämnen som är kopplade till legal tech och design. Bland föreläsarna finns bland andra Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren, Charlotta Kronblad som forskar vid Chalmers om digitalisering av juristbranschen och Christina Blomkvist, prisad LegalTech-entreprenör och jurist. Samtliga föreläsningar livesänds via evenemangets webbplats legaltechdesign.wordpress.com.

– Även om det är Helsingborgs tingsrätt som arrangerar så är tanken att det här ska bli något bra som alla inom Sveriges Domstolar kan ha nytta av. Därför vill vi sprida så mycket som möjligt av både föreläsningar och resultatet av workshopen, säger Andrea Lindblom.

LegalTech+Design @HelsingborgsTR har en styrgrupp som förutom Ylva Norling Jönsson består av Lena Nilsson, IT-direktör på Domstolsverket, Charlotta Kronblad, forskare vid Chalmers tekniska högskola och Jukka Heino, digitaliseringsstrateg i Helsingborgs stad.

Journalister är välkomna att besöka arrangemanget. Föranmälan krävs och görs genom att kontakta kommunikatör Fredrik Lassen.