logotyp

Tre dömda för allvarliga narkotikabrott till långa fängelsestraff

Mål: B 1033-19, B 1041-19, B 1042-19
Tingsrätten har idag dömt en 30-årig utländsk medborgare för grovt narkotikabrott till fängelse fem år och utvisning på femton år samt en 27-åring och en 31-åring för synnerligt grovt narkotikabrott i båda fallen till fängelse sex år. Samtliga tre har agerat som kurirer vilka hämtat och sedan transporterat narkotika som levererats från en utlands¬¬registrerad lastbil i Jönköpingsområdet. Narkotikan det har varit fråga om är kokain, ecstacy (MDMA) eller amfetamin.

De tre männen greps och anhölls den 7 mars 2019 och har sedan dess varit frihetsberövade. De ska nu kvarbli i häkte till dess deras domar vinner laga kraft.

30-åringen döms för att ha transporterat nära 3 kg (2 993 gram) kokain. 27-åringen döms för att ha transporterat cirka 50 kg amfetamin (50 266 gram). 31-åringen döms för att ha transporterat 37,9 kg ecstacy (MDMA) och nära 1 kg (978 gram) kokain. Samtliga är såvitt framkommit ostraffade och har mot viss ersättning åtagit sig transporterna. De har fått motta instruktioner av sina uppdragsgivare via mobiltelefon och fått använda ett särskilt krypterings­program för att försvåra utredning och spårning. De har även använt tilldelade kodord för bekräfta sin behörighet att hämta ut narkotikan från lastbilen.

______________

Ordförande i målen har varit rådmannen Tord Edlund.

Åklagare i målen har varit kammaråklagaren Måns Biörklund, Åklagar­myndigheten, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Offentliga försvarare har varit advokaterna Tor Åström (30-åringen), Lars Sundin (31-åringen) och Daniel Özmen (företrädd av Andreas Grudemo vid huvudförhandlingen) (27-åringen).

Faktaruta

Tre personer har dömts vid tre olika huvudförhandlingar.

B1033-19 (27-åringen), B1041-19 (30-åringen) och B 1042-19(31-åringen)