Stockholms tingsrätts logotyp
 

Mamma döms för egenmäktighet med barn, grovt brott, och grovt förtal

Mål: B 15729-18
Stockholms tingsrätt har i dag dömt en kvinna för egenmäktighet med barn, grovt brott, och grovt förtal till villkorlig dom och dagsböter. Den dömda kvinnan har medgett att hon hållit barnet gömt i Sverige, men invänt att hon har befunnit sig i en nödsituation. Tingsrätten har funnit att hennes handlande varit oförsvarligt och dömt kvinnan i enlighet med åtalet.

Händelsen inträffade den 22 oktober 2018 då mamman efter ett umgänge med sonen inte lämnade tillbaka honom till pappan som hade ensam vårdnad. I stället har mamman fört sonen från Stockholm till andra platser i Sverige. Mamman greps den 13 mars 2019 efter att ha lokaliserats av polis.

Mamman har invänt att hon handlat i nöd eftersom sonen riskerade att utsättas för övergrepp av pappan. Tingsrätten har ansett att mamman trott att hon befunnit sig i en nödsituation, men att hennes agerande varit oförsvarligt.

- Tingsrätten har godtagit mammans invändning om att hon trodde att sonen var utsatt för övergrepp, men funnit att hennes handlande ändå inte är tillåtet. Brottet bedöms som grovt med hänsyn till att barnet ryckts upp ur sin invanda miljö och att han varit bortförd under en så pass lång tid som drygt fem månader utan någon kontakt med sin pappa., säger rättens ordförande rådmannen Maria Hölcke säger i en kommentar. 

Mamman döms även för grovt förtal riktat mot pappan genom att hon förmått annan att lägga upp en text på Facebook. Uppgifterna i texten har varit av kränkande karaktär och spridits på Internet till en stor krets av personer.