logotyp

Samtliga sju åtalade döms för inblandning i samband med människorov i Floda den 22–24 februari i år

Mål: B 324-19
Tre av de åtalade döms för människorov och grovt olaga tvång till fem års fängelse och två döms för medhjälp till samma brott till ett och ett halvt respektive två års fängelse.

Två män hölls fångna i ett mindre hus i Floda under ett och ett halvt dygn, från fredag kväll till tidig söndag morgon. Vid den tiden lyckades männen fly från huset och larma polis. Männen hade varit bundna till händer och fötter med silvertejp samt fått ögonen förbundna. Den ene mannen hade utsatts för allvarlig misshandel med slag och sparkar mot huvudet samt upprepade ytliga borrningar med maskin på fötter och knän. Mannen fick allvarliga, men inte bestående skador. Syftet med frihetsberövandet m.m. var att få pengar från den misshandlade som betalning av en skuld.

Tingsrätten anser att tre av de fyra tilltalade som var åtalade för människorov och grovt olaga tvång varit med om händelseförloppet på ett sätt som gör att de ska dömas som gärningsmän för dessa brott. De döms till fem års fängelse. Den fjärde personen dömer tingsrätten för medhjälp till brottet. Han döms till ett och ett halvt års fängelse. Ytterligare en man, som åtalats för medhjälp till människorov och medhjälp till grovt olaga tvång, döms för de brotten till två års fängelse.

Två av männen som döms för människorov och grovt olaga tvång var också åtalade för synnerligen grov misshandel. Tingsrätten anser att det inte är bevisat att dessa två män varit delaktiga i misshandeln och ogillar därför åtalet mot dem i den delen.

Slutligen har en man och en kvinna dömts för penningtvättsbrott, för att ha tagit emot brottsutbytet och delvis lämnat det vidare. Dessa har fått villkorlig dom och böter.