Halmstads tingsrätts logotyp
 

Fängelse för mordförsök

Mål: B 1486-19
Efter skottlossningen den 11 juni 2019 i anslutning till Carl Kuylenstjernas väg i Halmstad döms nu en av skyttarna till 12 års fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott.

Efter att ha tagit del av krypterad EncroChat och annan bevisning har Halmstads tingsrätt i en tredje rättegång rörande skottlossningen ansett att bevisningen är tillräcklig för att slå fast att en 32-årig man är en av skyttarna. Han har under alias ”Savagegun” chattat med alias ”Valuedlily” och i chatten uppgett sig vara den utpekade skytten, att en pluggad pistol måste placeras i medtilltalads förråd och att hans medtilltalade och han måste säga samma sak i rätten.

Vid rättegången berättade brottsoffret att han blev beskjuten och hur han undkom genom att springa från platsen. Åklagarnas vittnen kunde inte peka ut gärningsmannen men väven av indicier sammantaget med film som visar hur mannen får ett vapen några minuter innan skottlossningen, ett säkrat handflateavtryck på ett på brottsplatsen tappat cigarettpaket och EncroChaten var tillräckligt stark för att finna åtalet för försök till mord bevisat.

Bror jag är utpekad som skjut jag vill hålla mig borta från gun så lpngt som möjligy skrev han i chatten.

 

Efter skottlossningen lämnade mannen Sverige för att återkomma först den 4 juli 2020 när tingsrätten hävt beslutet om att han var häktad i sin utevaro. Han är nu häktad till dess domen vunnit laga kraft.

Skytten ska betala 100 000 kr i skadestånd.

I målet dömdes även mannen, alias ”Valuedlily”, som skytten chattat med för skyddande av brottsling och ringa vapenbrott till fängelse ett år.

Försvararnas och målsägandebiträdets kostnader i målet uppgår till drygt
680 000 kr.