Nyköpings tingsrätts logotyp
 

Dom i mål angående synnerligen grovt narkotikabrott

Mål: B 2048-21
Nyköpings tingsrätt har idag meddelat dom mot de sex personer som åtalats för synnerligen grovt narkotikabrott bestående i bland annat omfattande näthandel med narkotika.

Tingsrätten dömer den åtalade huvudmannen till åtta års fäng­else. Ytterligare tre tilltalade döms för synnerligen grovt narkoti­kabrott. Två av dem till fängelse i sex år och en till fängelse i sex år och tre månader. Två tilltalade, vars inblandning av tingsrätten bedömts ha varit mindre, döms för grovt narkotikabrott respektive narkotikabrott av den s.k. normalgraden till fängelse i tre respektive ett år.

Flertalet misstänkta i det här målet greps den 7 juni 2021 efter att svensk åklagare fått tillstånd att använda materialet från kommu­nikationsnätverket Anom i förundersökningar.

Åtalet har avsett bland annat drygt 35 kg amfetamin, drygt 3 kg kokain och 5,5 kg hasch. Paketeringen av narkotikan, som beställts på darknet, har i huvudsak skett inom Trosa kommun.

– Den skriftliga bevisningen i målet har varit mycket omfattande och det har funnits många principiella invändningar från de tillta­lade att pröva, säger Stefan Jansson, chefsrådman.

Fakta

Åtal i målet väcktes som ett resultat av Operation Trojan Shield, en gemensam operation inom Europol. Bakgrunden var att brottsutredande myndigheter fått tillgång till meddelanden från det krypterade kommunikationsnätverket Anom.

Anom-plattformen utvecklades av amerikanska FBI som marknadsförde tjänsten mot kriminella organisationer. Systemet var dock uppbyggt så att alla meddelanden som skickades var tillgängliga för FBI och kunde dekrypteras. Detta skedde utan användarnas vetskap.