Helsingborgs tingsrätts logotyp
 

Tre döms för bland annat försök till mord

Mål: B 5437-21
En man och en kvinna sökte upp offret, följde efter i sin bil och rapporterade till en tredje person som mötte upp dem och sköt offret.

Det var den 19 augusti förra året som en man i 27-årsåldern blev skjuten med flera skott när han stannat med sin bil vid ett trafikljus på Norra Stenbocksgatan i Helsingborg.

Vittnen har sett två bilar komma körande i hög hastighet fram till korsningen. Den andra bilen såg ut att jaga den första. När de kom fram till korsningen ställde sig den jagande bilen något snett bakom som för att ge utrymme åt en tredje bil att köra fram tätt intill offrets bil. Den tredje bilen kördes av en maskerad person som stannade och avlossade sex skott. Därefter lämnade de båda bilarna brottsplatsen i hög hastighet medan offret fick hjälp att ta sig till lasarettet.

Bilen som användes av skytten var stulen och hittades samma kväll parkerad i ett bostadsområde. I bilen hittades en patronhylsa som matchade de som använts vid mordförsöket. Det fanns även DNA från skytten och en kvinna.

Den efterföljande bilen hittade polisen i en biltvätt där personal hade börjat städa den invändigt. Föraren, en 25-årig kvinna, och passageraren, en 26-årig man, greps på plats. Mannen bar då skyddsväst och kniv.

Tingsrätten anser det vara utrett att kvinnan och mannen följt efter offrets bil, slagit i bilregistret efter offrets registreringsnummer och placerat den bil de färdats i, en BMW, på ett sådant sätt att möjlighet skapats för skytten att avlossa skott på nära håll mot offret. Mannen har under resan ring flera samtal, bland annat till skytten, en 31-årig man.

Samtliga tre förnekar brott. De har inte svarat på frågor under förundersökningen utan har först under rättegången gett sina förklaringar till åklagarens påståenden. I samtliga tre fall har tingsrätten bedömt att deras uppgifter inte är trovärdiga.

Tingsrätten har konstaterat att det finns flera bevis som tyder på att brottet var planerat. Den 26-årige mannen har agerat på ett sätt som visar på att han varit delaktig i en gemensam plan som gått ut på att offret skulle skjutas.

Kvinnans DNA har hittats i den stulna bil som användes av skytten.

– Att använda en stulen bil vid skjutningen är något som pekar mot att det under en tid funnits en plan för att genomföra skjutningen, säger rådmannen Birgitta Erlinge.

Sammantaget är omständigheterna sådana att kvinnan måste varit införstådd med en gemensam plan som gått ut på att skytten skulle skjuta offret. Det betyder att både den 26-årige mannen och den 25-årige kvinnan ska dömas som medgärningsmän för försök till mord.

Vid skjutningen fanns en bil med två personer i skottlinjen. De blev inte träffade men det fanns en stor risk för att de kunde blivit det. Tingsrätten dömer skytten för försök till mord, framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott till fängelse i 14 år.

I den 26-årige mannens telefon fanns även videoklipp som visade hur han avfyrat en halvautomatisk pistol på allmän plats. Han döms för försök till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 11 år.

Kvinnan döms för försök till mord och ringa narkotikabrott till fängelse i 10 år.

Rätten är enig.