Kammarrätten i Göteborg
 

Ett förbud för en travkusk att använda körspö har upphävts

Mål: 1534-22
En travkusk förbjöds vid vite att inneha körspö vid tävlingar. Kammarrätten i Göteborg har nu bedömt att föreläggandet går för långt och upphävt det. Visserligen fanns skäl för ett föreläggande, men det borde inte ha gällt allt innehav av körspö utan bara sådan användning som kan medföra lidande för en häst, menar kammarrätten.

Travkusken deltog i ett lopp förra året. När ekipaget kom i mål såg banveterinären upphöjda märken på hästens bakkropp. Märkena bedömdes komma från ett körspö och måldomarnämnden gav därför kusken körförbud i tio dagar med stöd i travsportens egna regler.

En anmälan gjordes också till länsstyrelsen, som övervakar tillämpningen av djurskyddslagen. Länsstyrelsen utfärdade ett förbuds­föreläggande mot kusken. Han förbjöds vid vite att över huvud taget använda körspö vid tävlingar under ett års tid.

Kusken överklagade föreläggandet, men förvaltningsrätten gjorde ingen ändring.

Nu har kammarrätten prövat frågan. Enligt kammarrätten är det sannolikt att kusken har rappat hästen med sitt spö och att detta medfört lidande för hästen, vilket strider mot djurskyddslagen.

- Det fanns skäl för ett föreläggande mot honom, men förbudet fick en för vid omfattning, säger Gertrud Forkman, kammarrättslagman.

Eftersom kusken helt förbjöds att ha spö under loppen kunde han inte använda det för att mana hästen eller korrigera den i riskfyllda situationer, vilket är tillåten användning enligt travsportens egna regler. Gertrud Forkman förklarar vidare:

- Djurskyddslagen ger inte stöd för ett sådant föreläggande utan förbudet borde bara ha gällt sådant som direkt medför risk att en häst får lida. Till exempel att driva hästen med spörapp. Eftersom det finns stora ekonomiska intressen i travtävlingar kunde ett sådant förbud ha förenats med ett högt vite.

Kammarrätten har alltså upphävt föreläggandet, men uttalar samtidigt att detta inte hindrar att länsstyrelsen tar upp frågan på nytt.

Faktaruta

Enligt djurskyddslagen är det förbjudet att använda djur vid tävling på ett sådant sätt att djuret utsätts för lidande (3 kap. 1 §). Länsstyrelsen får besluta de förelägganden som behövs för att djurskyddslagen ska efterlevas. Ett föreläggande får förenas med vite. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten och förvaltningsrättens avgörande kan i sin tur överklagas till kammarrätten.

Brott och påföljder enligt travsportens tävlingsreglemente prövas inte av allmänna domstolar.