Blekinge tingsrätts logotyp
 

19-årig man döms för mord i Karlshamn

Mål: B 1057-22
Tingsrätten har i dag dömt en 19-årig man för mord på en 23-åring i Karlshamn den 13 april 2022. Mannen döms också för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och olaga tvång.

Vid ett sammanträffande mellan en 19-åring och en 23-åring i ett parkeringsgarage i Karlshamn sköts den 23-årige mannen till döds. Händelsen hade sin upprinnelse i att en kvinna i 19-årsåldern tidigare hotats av 19-åringen med pistol. Vid ett senare tillfälle hade hon hotats och fått sitt hår rakat av 19-åringen. 23-åringen som var bekant med kvinnan blev upprörd över detta och bestämde sig för att råna 19-åringen. Männen stämde därefter träff för att genomföra en narkotikaaffär.

När det två männen träffades i anslutning till garaget attackerades 19-åringen av 23-åringen med ett gängrör. Under handgemänget sköt 19-åringen den andre mannen i bröstet med en medhavd pistol.

Tingsrätten har funnit att 19-åringen i och för sig befunnit sig i en nödvärnssituation men att han genom att skjuta 23-åringen i bröstet använt våld som varit uppenbart oförsvarligt. Inte heller var situationen sådan att han svårligen kunde besinna sig (nödvärnsexcess). Tingsrätten fann att han avlossat skottet och att han varit likgiltig för risken att 23-åringen skulle dö, men att detta inte stoppade honom från att göra som han gjorde. Han döms därför för mord.

Mannen döms också för grovt olaga hot och olaga tvång mot den 19-åriga kvinnan samt för det grova vapenbrott som han erkänt.

Tingsrätten har bestämt påföljden för den samlade brottsligheten till 15 års fängelse.

Mannen ska också betala skadestånd till den dödes föräldrar och flickvän samt den 19-åriga kvinnan.

Två närstående till mannen som åtalats för skyddande av brottsling frias.