Eskilstuna tingsrätts nya lokaler högtidligt invigda

Med dryga 100 personer på plats invigdes i fredags de om- och tillbyggda lokalerna för Eskilstuna tingsrätt. - Det är fantastiskt glädjande med de nya och ändamålsenliga lokalerna och det var roligt att kunna inviga dem tillsammans med så många människor, säger Tord Pettersson, tf lagman för Eskilstuna tingsrätt.

Säkerheten har varit en viktig aspekt i projektet och två förhandlingssalar i den nya domstolsbyggnaden är utformade som säkerhetssalar.

- Vi flyttade ju in i de nya lokalerna redan i höstas och kan konstatera att de är ett stort lyft både för tingsrättens medarbetare och för alla aktörer, inte minst ur säkerhetssynpunkt, säger Tord Pettersson.

Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket, konstaterar att den långa och för alla parter många gånger ganska prövande om- och tillbyggnaden har resulterat i mycket fina och ändamålsenliga domstolslokaler.

- Eftersom vi har specialanpassade lokaler så är det särskilt roligt att projektledningen så väl lyckats utveckla gamla myntverkets lokaler efter våra krav – inte minst ur miljösynpunkt är det tillfredsställande att kunna återanvända en gammal fin byggnad, säger Harald Pleijel.

Invigning av Eskilstuna tingsrätts nya lokaler.
Beatrice Ask, landshövding i Södermanland, och Tord Pettersson, tf lagman för Eskilstuna tingsrätt, invigde Eskilstuna tingsrätts nya lokaler.

Domstolens roll i samhället

Själva invigningen förrättades av Beatrice Ask, landshövding i Södermanland.

- Lag och rätt står i centrum i samhällsbygget och i och med den här flytten så blir domstolen som kyrkan mitt i byn, en viktig påminnelse om just det, säger Beatrice Ask.

På plats var också Thomas Rolén, Domstolsverket generaldirektör, som påminde om den roll domstolen har i samhället – hur viktiga självständiga och oberoende domstolar är i en demokrati, och att det också handlar om själva byggnaderna.

- Hur vi bygger framtidens domstolar – och hur de ser ut - spelar roll. Att Sveriges Domstolar har ett högt förtroende hos allmänheten och att alla känner sig trygga i domstolarnas lokaler är ett viktigt mål för oss på Domstolsverket. Det är därför angeläget att vi utvecklar och förvaltar den arkitektur, design och gestaltning som påverkar utformningen av lokalerna, säger Thomas Rolén.

Fakta ny domstolsbyggnad för Eskilstuna tingsrätt

  • Fastighetsägare: Stenvalvet
  • Hyresgäst: Domstolsverket
  • Arkitekt: Ahrbom & Partner
  • Inredningsarkitekt: White
  • Cirka 3 600 kvadratmeter förhyrd yta
  • Cirka 60 arbetsplatser
  • 8 förhandlingssalar, varav 2 säkerhetssalar
Eskilstuna tingsrätt.
Eskilstuna tingsrätt efter om- och tillbyggnad.