Stockholms tingsrätts logotyp
 

Dom i mål om grova bedrägerier/grova bidragsbrott avseende statligt tandvårdsstöd

Mål: B 13122-23
Tingsrätten har i dag meddelat dom i ett mål avseende åtal mot två tilltalade för bland annat grova bedrägerier alternativt grova bidragsbrott som begåtts inom ramen för två tandläkarkliniker i Stockholm.

Enligt åklagarna hade de tilltalade, som varit företrädare för bolagen i vilka tandvårdsklinikerna bedrivits, genom oriktiga ansökningar hos Försäkrings­kassan om statligt tandvårdsstöd föranlett staten att betala ut cirka 8 miljoner kr för tandvård som aldrig har utförts.

Tingsrätten dömer en av de tilltalade för grova bidragsbrott i enlighet med åtalen samt grovt penningtvättsbrott till fängelse i 4 år men ogillar åtal för grova bokföringsbrott. Den dömde ska även utge betydande belopp avseende förverkat värde för det brottsutbyte han anses ha fått genom bidragsbrotten.

Den andre tilltalade döms för grovt penningtvättsbrott och ringa dopningsbrott till fängelse i två år medan åtalen i övrigt ogillas mot honom. Han åläggs inte att utge något belopp avseende för­verkat värde eftersom han inte döms för de grova bidragsbrotten eller för medhjälp till dessa.

Ett av bolagen åläggs även att betala ett betydande belopp i företagsbot.

Rätten var enig.

För mer information kontakta rådmannen Daniel Samnerud, se kontaktinformationen.