Rätten till delaktighet är central för att principen om barnets bästa ska kunna säkerställas. Barnet ska få information och ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Barnets åsikter ska tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. Barnets rätt att framföra åsikter är en möjlighet för barnet, inte en skyldighet.
Det är ytterst domstolens ansvar att kraven på delaktighet är uppfyllda i mål om vårdnad, boende och umgänge. Enligt förarbetena är det medlaren som i praktiken ska se till att barnets rätt till information och rätt att komma till tals uppfylls inom ramen för medlingsförfarandet. Hur rätten till delaktighet ska tillgodoses får medlaren avgöra i varje enskilt fall.
Att barnet får information är en förutsättning för att han eller hon ska kunna ta tillvara sin rätt att komma till tals. Informationen ska vara relevant och tydlig för barnet. Den ska vara anpassad efter barnets ålder och mognad. Barnets rätt att komma till tals kan tillgodoses genom att medlaren själv vid ett samtal med barnet, eller med hjälp av socialnämnden, ger barnet möjlighet att framföra sina åsikter i de frågor som medlingen rör. Det kan också vara så att barnets åsikter redan framgår tydligt sedan tidigare. Det är medlarens ansvar att barnet får information om resultatet av medlingen, även om det många gånger kommer att vara föräldrarna som berättar för barnet om det.
En medlare har inte rätt att prata med ett barn utan vårdnadshavarnas samtycke. Om en vårdnadshavare motsätter sig att medlaren samtalar med barnet kan barnets rätt att komma till tals ändå säkerställas i samverkan med socialnämnden och domstolen. Socialnämnden har rätt att höra ett barn utan vårdnadshavarens samtycke och utan att vårdnadshavaren är närvarande.