Tre personer döms till livstids fängelse för mord och mordförsök i Söderhamn

Mål: B 645-23
Tingsrätten har i dag meddelat dom i ett stort åtal som omfattar sju åtalspunkter. Av de åtta tilltalade döms tre personer till livstids fängelse för mord och mordförsök. Övriga tilltalade döms till mellan ett och tre års fängelse eller skyddstillsyn.

Domen avser händelser som har sitt ursprung i en skjutning i Söderhamn den 28 februari 2022. Tingsrätten har under förhandlingen tagit del av en omfattande muntlig och skriftlig bevisning. Förhör har hållits med målsägande, tilltalade och vittnen. Rätten har även tagit del av rättsintyg, obduktionsprotokoll, beslagsprotokoll, protokoll från brottsplatsundersökningar och digitala spår i form av textmeddelanden samt kommunikations- och rörelseanalyser.

Efter bedömningen av de åtalspunkter som avser mord och försök till mord (åtalspunkt 5 och 6) dömer tingsrätten de tre tilltalade för mord och försök till mord. Straffen har bestämts till livstids fängelse. De ska också betala skadestånd till en del av målsägandena.

- Tingsrätten har kommit fram till att de tre tilltalade som åtalats för mord och mordförsök har utfört gärningarna tillsammans och i samförstånd, säger rådmannen Maria Malm.

De tre andra tilltalade som stod åtalade för anstiftan av mord (åtalspunkt 3, med alternativa yrkanden) frias på denna punkt, men döms för andra åtalspunkter.

 - Tingsrätten har kommit fram till att bevisningen mot de tre som har åtalats för anstiftan till mord inte är tillräcklig för en fällande dom, säger rådmannen Maria Malm.

När det gäller de andra åtalspunkterna, döms flera av de åtalade för grovt vapenbrott och stämpling till grovt narkotikabrott där straffen i samtliga fall har bestämts till mellan ett och tre års fängelse. I ett fall dömer tingsrätten en av de åtalade för skyddande av brottsling, grovt brott, och påföljden har bestämts till skyddstillsyn och samhällstjänst.

En av de åtalade har även dömts för andra brott i ett särskilt åtal. Tingsrätten har dömt honom till sammanlagt nio års fängelse för stämpling till grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt rån och grovt narkotikabrott.