Ersättning för skada som uppstått på en grannfastighet vid borrning för bergvärme

Mål: T 3193-21
I samband med borrningsarbete för bergvärme på en fastighet uppstod tryck i ett gammalt borrhål på grannfastigheten. Jord och lera sprutade upp och smutsade ned fasaden på en byggnad samt förstörde en grill. Högsta domstolen konstaterar att strikt skadeståndsansvar gäller i en sådan situation.

Skadestånd enligt miljöbalken kan betalas för skada som verksamhet på en fastighet har orsakat i sin omgivning. Det krävs inte att den som har orsakat skadan har agerat uppsåtligen eller varit vårdslös. Avgörande för skadeståndsskyldigheten är att skadan har orsakats genom en i lagen angiven störning; förorening av vattenområden, förorening av grundvatten, ändring av grundvattennivån, luftförorening, markförorening, buller, skakning, eller att den orsakats genom en annan liknande störning.

Högsta domstolen konstaterar i det aktuella fallet att borrning efter bergvärme utgör miljöfarlig verksamhet och att de tryckförändringar som uppstod vid borrningen påminner om de störningar som uttryckligen anges i lagtexten. Tryckförändringar i marken är också något som det finns anledning att räkna med vid borrning för bergvärme.

Mot den bakgrunden kommer Högsta domstolen fram till att den tryckförändring i marken som har orsakat skadan är en sådan annan liknande störning. Det bolag som utfört borrningen är därför skyldigt att betala skadestånd för den skada som orsakats.