Förverkande av arrenderätten

Du som är jordägare kan säga upp ett avtal i förtid om arrenderätten är förverkad. Reglerna är gemensamma för alla arrendeformer.

Du som är jordägare kan säga upp ett arrendeavtal i förtid om arrendatorn:

  • inte betalat avgiften inom en månad från förfallodagen
  • har vanvårdat arrendestället och inte ändrat sitt beteende efter att du har sagt till
  • har använt arrendet till andra ändamål än vad marken är upplåten till
  • har överlåtit arrenderätten eller upplåtit den i andra hand mot lagens bestämmelser
  • inte har följt en skyldighet i avtalet som går utöver vad som gäller enligt lagen och som är synnerligen viktig för dig som jordägare.

Om arrendatorn bryter mot någon av ovanstående regler kallas det att arrenderätten är förverkad. Det innebär att arrenderätten upphör i förtid. Frågor om arrenderättens förverkande prövas som huvudregel av tingsrätten. Men om jordägaren väljer att säga upp avtalet till avtalstidens utgång är det arrendenämnden som prövar frågan.

När arrendatorn ändå har rätt att behålla arrenderätten

Det finns situationer där arrenderätten inte är förverkad trots att arrendatorn brutit mot någon av ovanstående regler.

  • Om det rör sig om mindre förseelser eller misstag från arrendatorns sida.
  • Arrendatorn slutar missköta sig innan jordägaren har sagt upp avtalet. Det gäller till exempel om arrendatorn har låtit bli att betala arrendeavgiften, vanvårdat arrendestället eller använt det till andra ändamål än det som avtalats.
  • Om arrendatorn på ett korrekt sätt har använt rätten att deponera avgiften hos länsstyrelsen inom en månad eller innan jordägaren har sagt upp avtalet.
  • Arrendatorn inte har betalat avgiften i tid, men gör det senast tolv arbetsdagar från uppsägningen.
  • Om jordägaren inte har sagt upp avtalet inom sex månader efter det att han eller hon fått veta att arrendatorn missköter sig. Det gäller om arrendator har gjort en otillåten överlåtelse eller andrahandsupplåtelse, eller åsidosatt sina skyldigheter.

Man ska dock komma ihåg att även om misskötsamheten i dessa fall inte medför att arrenderätten är förverkad, så kan arrendeavtalet komma att upphöra om avtalet sägs upp till avtalstidens utgång.

Så säger du upp avtalet i förtid

Ett avtal ska sägas upp skriftligt. Du som säger upp avtalet ska kunna bevisa att din motpart har fått uppsägningen. I lagen formuleras det på så sätt att uppsägningen ska delges mottagaren. Det gör du enklast genom att motparten skriftligen bekräftar att han eller hon tagit del av uppsägningen. Bekräftelsen innebär inte att motparten har accepterat uppsägningen.

Om din motpart inte accepterar uppsägningen kan den prövas av tingsrätten.

Om avtalet blir uppsagt på grund av förverkande upphör det den fardag som inträffar närmast efter uppsägningen. Fardag är enligt lagen den 14 mars. Tingsrätten kan dock besluta att arrendatorn ska flytta tidigare.

Rätt till skadestånd

Om du som är jordägare säger upp avtalet i förtid på grund av förverkande har du rätt till skadestånd. Du måste aktivt försöka minska skadan genom att till exempel undersöka om det går att upplåta arrendet till en ny arrendator.

Skadeståndsfrågan kan prövas av tingsrätten.

Uppdaterad
2023-06-01