Kunglig glans när Kammarrätten i Göteborg firade 50 år

I år är det 50 år sedan Kammarrätten i Göteborg startade sin verksamhet. Det uppmärksammades onsdagen den 19 oktober vid en högtidsceremoni i närvaro av domstolens medarbetare och bland andra kronprinsessan Victoria, prins Daniel, kammarrättens första president Nils Wentz, Högsta förvaltningsdomstolens ordförande Helena Jäderblom, Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén och landshövdingen i Västra Götalands län Sten Tolgfors.

Under jubileumsfirandet fick kronprinsessparet en ingående beskrivning av kammarrättens verksamhet i dag. De fick bland annat lyssna till en föredragning av ett mål och tre domares överläggning i målet.

Kronprinsessparet fick också en genomgång av de högaktuella mål som gäller tvångsomhändertaganden av barn, de så kallade LVU-målen. Det informerades också om kammarrättens unika och mycket framgångsrika traineeprogram för nyexaminerade jurister.

- Det blev ett fantastiskt lyckat firande av kammarrättens 50 år i Göteborg, en förhållandevis ung domstol och trivsam arbetsplats med engagerade och skickliga medarbetare, säger kammarrättspresidenten Dag Stegeland.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besökte Kammarrätten i Göteborg i samband med domstolens 50-årsjubileum. Domstolens president Dag Stegeland visade runt. Foto: Johan Wingborg.
Kronprinsessparet fick en visning av en av salarna när de besökte Kammarrätten i Göteborg. Foto: Johan Wingborg.
Kammarrätten 50 år
Kronprinsessan Victoria och Dag Stegeland, president på Kammarrätten i Göteborg. Foto: Johan Wingborg.
Om Kammarrätten i Göteborg

Kammarrätten i Göteborg inrättades 1972 som landets andra kammarrätt och är i dag den näst största av våra fyra kammarrätter.

Domstolen har cirka 120 anställda, varav ungefär 85 är jurister, och avgör cirka 8 000 mål årligen.

I kammarrätten handläggs ett mycket stort antal olika slags mål. Vanliga måltyper är socialförsäkringsmål, skattemål och mål som gäller tvång mot person, till exempel mål om omhändertagande av barn och unga, så kallade LVU-mål. Andra exempel är upphandlingsmål, mål om utlämnande av allmän handling och mål om laglighetsprövning av kommunala beslut. Vanligt förekommande är också mål om ekonomiskt bistånd (socialbidrag), mål som gäller tillstånd att inneha vapen, serveringstillstånd och körkort samt kriminalvårdsmål. Kännetecknande för rättskipningen i kammarrätten är den mycket stora variationen av mål.

I kammarrättens uppdrag ingår ett ansvar för den fyraåriga domarutbildningen som fullgörs genom bland annat utbildning av kammarrättsfiskaler fram till förordnande som kammarrättsassessorer. Kammarrätten anställer också löpande nyutexaminerade jurister inom ramen för ett traineeprogram.