Sju personer döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet

Mål: B 4122-22, B 4314-22, B 189-23
Tingsrätten dömer två av personerna till fleråriga fängelsestraff, fyra till ungdomsövervakning under viss tid och en till ungdomsvård och ungdomstjänst. En åttonde person döms till fängelse för mordbrand.

Åklagare har under våren 2023 väckt flera åtal med anledning av de s.k. påskupploppen i Malmö i april 2022. Den 17 april 2023 dömde tingsrätten fem personer för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Tingsrätten dömer nu ytterligare sju personer för samma brott.

Tingsrätten konstaterar i domen att händelserna på Rosengård den 16–18 april 2022 var en följd av den allmänna sammankomst som hade anordnats för Rasmus Paludan på Skånegården den 16 april 2022, och att syftet med agerandena på Rosengård var att locka dit poliser och sedan angripa dem. Utredningen i målet visar att poliser vid ankomsten till Rosengård på kvällarna den 16 och 17 april 2022 möttes av brinnande barrikader och omfattande stenkastning. Under den första kvällen möttes de också av bl.a. en brinnande stadsbuss samt av att det kastades s.k. molotovcocktails mot dem.

Tingsrätten konstaterar också att det har varit fråga om omfattande och mycket allvarliga angrepp mot blåljusverksamhet, och hänsynslösa ageranden mot poliser och polisfordon. Sju personer döms därför för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. En eller flera av dem döms också för mordbrand, medhjälp till mordbrand och/eller grov misshandel. En åttonde person döms enbart för mordbrand, och en nionde person, som åtalats för grov misshandel och försök till människorov, frias helt av tingsrätten.

Tre av de personer som döms för brott var över 18 år vid händelserna, och påföljderna för dem bestäms till fängelse i 5,5 år, drygt 3 år respektive 2 år. Övriga fem var under 18 år i april 2022, och påföljden för dem bestäms därför till ungdomsövervakning eller ungdomsvård och ungdomstjänst.