Fem ungdomar döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet

Mål: B 10011-23
Tingsrätten dömer en 19-åring till två år och sex månaders fängelse, en 16 åring till sluten ungdomsvård och tre ungdomar till ungdomsövervakning. En ungdom under 15 år får ingen påföljd då han inte är straffmyndig.

Tingsrätten konstaterar i domen att händelserna på Rosengård den 3-4 september 2023 var en följd av den allmänna sammankomst som hade anordnats för Salwan Momika på Värnhemstorget den 3 september 2023, och att syftet med agerandena på Rosengård var att locka dit poliser och sedan angripa dem. Utredningen i målet visar att poliser som rörde sig i området möttes av omfattande stenkastning och brinnande bilar. Under natten till den 4 september sattes ett underjordiskt garage i brand. På grund av upploppet kunde räddningstjänsten inte komma in i området och släcka bränderna i bilarna och släckningen av garaget försvårades.

Tingsrätten konstaterar också att det har varit fråga om omfattande och mycket allvarliga angrepp mot blåljusverksamhet, och hänsynslösa ageranden mot poliser, räddningstjänsten och polisfordon. Fem personer döms därför för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. En av dem döms istället för våldsamt upplopp. En eller flera av dem döms också för mordbrand och/eller försök till grov skadegörelse. Två av de åtalade frias helt av tingsrätten.

Tre av ungdomarna som gjort sig skyldiga till mordbrand blir solidariskt skadeståndsskyldiga med närmare 700 000 kr och två av dem med ytterligare 700 000 kr jämte ränta på beloppen.

Fakta

Ett barn under 15 år är inte straffmyndigt och någon påföljd får, enligt 1 kap. 6 § brottsbalken, inte dömas ut för brott som någon har begått innan han eller hon har fyllt 15 år.