Dom i mål om bl.a. anstiftan av mord på Emporia i augusti 2022

Mål: B 8580-22, B 8583-22, B 9560-22
Tingsrätten dömer en person till livstids fängelse för anstiftan av mord och en annan person till tio års fängelse för medhjälp till mord. Övriga fem tilltalade frikänns från åtalet för medverkan till mord. Två av dem döms däremot för annan brottslighet.

Den 1 september 2023 dömde tingsrätten en 15-åring för bl.a. mord på köpcentret Emporia i Malmö. Påföljden bestämdes till fyra års sluten ungdomsvård.

I mitten av oktober 2023 väckte åklagarna åtal mot sju personer för medverkan i mordet på Emporia. Två av dem åtalades i första hand för anstiftan av mord, och övriga fem åtalades i första hand för medhjälp till mord.

Tingsrätten har efter 36 dagars huvudförhandling kommit fram till att åklagarnas utredning är tillräcklig för att döma en av de tilltalade för anstiftan av mord och en annan tilltalad för medhjälp till mord. Tingsrätten instämmer inledningsvis i den bedömning som gjordes i domen mot 15-åringen, nämligen att han vid mordet inte agerade på eget bevåg utan i stället tillsammans och i samförstånd med andra personer.

Tingsrätten konstaterar därefter att den tilltalade som nu döms för anstiftan av mord har varit huvudmannen bakom mordet, tillsammans med någon annan. Åklagarnas utredning visar nämligen bl.a. att personen haft motiv att döda brottsoffret, att han ordnat boende åt 15-åringen i Malmö före mordet, att han närvarat på Emporia i anslutning till mordet, att han haft kopplingar till mordvapnet och att han övertagit den avlidnes ledarroll i Satudarah Assassins efter mordet. Enligt tingsrätten kan det sammantaget därför inte dras någon annan slutsats än att personen, tillsammans och i samförstånd med annan, har förmått 15-åringen att utföra mordet på Emporia, och att personen därför ska dömas för anstiftan av mord.

Den tilltalade som döms för medhjälp till mord har enligt tingsrätten följt med 15-åringen till Emporia och genom sitt agerande där bl.a. stärkt 15-åringen i dennes uppsåt att utföra mordet. Övriga fem tilltalade frikänns alltså från åtalet för medverkan till mord. Beträffande tre av dem bedöms åklagarnas utredning inte vara tillräcklig för att de ska ha medverkat till mordet på sätt åklagarna påstått, och beträffande de två kvarvarande tilltalade är det inte visat att de haft uppsåt till att 15-åringen skulle utföra ett mord.

Två av de tilltalade som frikänns från åtalet för medverkan till mord döms däremot för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. En av dem döms även för annan brottslighet. Påföljderna för dessa två tilltalade bestäms till fängelse i sju år respektive sju år och nio månader. En av dem utvisas också ur riket.

De två tilltalade som döms för anstiftan av mord eller medhjälp till mord förpliktas i domen att betala skadestånd till bl.a. den avlidnes föräldrar. En av dem utvisas också ur riket.