Svea hovrätts logotyp
 

Terroristattentatet på Drottninggatan ger högre skadestånd till en anhörig

Mål: T 6549-18
En elvaårig flicka dödades i terroristattentatet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. Rakhmat Akilov dömdes ca ett år senare för terroristbrott genom mord på flickan och ytterligare fyra personer till livstids fängelse. Han förpliktades att betala skadestånd till flickans pappa med 60 000 kr för psykiskt lidande.

Pappan överklagade domen till Svea hovrätt och begärde skadestånd med 300 000 kr. Domen i övriga delar fick laga kraft. Pappan har i hovrätten yrkat skadestånd med 150 000 kr för kränkning och med samma belopp för psykiskt lidande. Rakhmat Akilov motsatte sig att tingsrättsdomen skulle ändras.

Hovrätten har i dag meddelat dom i målet och förpliktar Rakhmat Akilov att betala skadestånd till pappan med 100 000 kr för psykiskt lidande, alltså 40 000 kr mer än han fick i tingsrätten, men avslår hans yrkande om kränkningsersättning.

Det högre beloppet för psykiskt lidande beror på att pappan i hovrätten lagt fram ny utredning som visar att han fortfarande, drygt ett och ett halvt år efter dotterns bortgång, lider av psykiska besvär. Den nya utredningen, som består av ett utlåtande från en leg. psykoterapeut, ger dock inte stöd för en högre ersättning än så. När det gäller skadestånd för kränkning konstaterar hovrätten i likhet med tingsrätten att det inte finns någon möjlighet till sådan ersättning eftersom brottet inte kan sägas ha varit riktat mot pappan, vilket är en förutsättning för att få sådan ersättning.