Domstolsverkets logotyp
 

Upphandling av ny domstolsbyggnad i Norrköping

Domstolsverket har genomfört en upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling om en ny domstolsbyggnad för tingsrätten i Norrköping. Efter anbudsutvärdering kunde Domstolsverket strax innan jul lämna tilldelningsbeslut till den vinnande anbudsgivaren bestående av Serneke Projektutveckling Samhällsfastigheter AB tillsammans med fastighetsbolaget Vacse AB. Den nya domstolsbyggnaden kommer att uppföras i kvarteret Skepparen. Inflyttning beräknas ske under mitten av år 2022. Upphandlingen förutsätter Regeringens godkännande.

En av Domstolsverkets centrala uppgifter är att anskaffa, inreda och utrusta lokaler inom Sveriges Domstolar.

- Metoden som vi nyttjat för att upphandla den nya domstolsbyggnaden är lite speciell. Vi bedömer att den både ökat konkurrensen men också ställt krav på anbudsgivarna att självständigt förstå och utforma en domstolsbyggnad så som vi vill ha den. Det är detta som legat till grund för själva anbudsutvärderingen där vi efter fastställda upphandlingskriterier bedömt hur väl anbudsgivarna lyckats. Genom att vi själva definierat hur lokalerna ska utformas och vilka övriga krav och prestanda som ska gälla, har vi därför kunnat fokusera på att konkurrensutsätta ett fördefinierat hyresavtal, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör vid Domstolsverket.

- Våra lokaler ska visa på hög grad av transparens, vara öppna och välkomnande samtidigt som en hög säkerhet upprätthålls. En domstolsbyggnad är därför komplex och tekniskt avancerad med många krav som ska uppfyllas, inte minst gällande säkerhet, fortsätter Harald Pleijel.

- Tingsrätten ser verkligen fram emot de nya lokalerna som väl kommer att motsvara våra behov för lång tid framåt. Det nya tingshuset kommer förutom funktion också vara en byggnad som förskönar stadsbilden i den fina staden Norrköping. Nu hoppas jag att byggprocessen präglas av samma höga kvalitet som de inblandade haft med att ta fram det vinnande förslaget, säger Lars-Gunnar Lundh, lagman vid Norrköpings tingsrätt med anledning av beslutet.

Faktaruta

Fastighetsägare: Serneke/Vacse

Hyresgäst: Domstolsverket

Arkitekt: ÅWL Norrköping

Cirka 4150 kvadratmeter förhyrd yta

Cirka 50 arbetsplatser

9 Förhandlingssalar