logotyp

Fängelse på livstid för mord och mordförsök i Högsbo

Mål: B 7796-18
Göteborgs tingsrätt dömer idag en 34-årig man till livstid för ett mordförsök med kniv den 28 december 2017 och ett mord med kniv den 8 mars 2018. Båda dåden begicks i stadsdelen Högsbo och i respektive offers lägenhet. Men varken offer eller förövare kände varandra sedan tidigare. Den dömde bor i Högsbo och knöts till brotten främst genom teknisk bevisning.

Natten mot den 28 december 2017 angreps en 49-åring av en tjuv som hade tagit sig in i hans lägenhet. Trots ett stort antal knivhugg lyckades offret kämpa sig fri och fly ut i svalen. Gärningsmannen lyckades fly. Knivskadorna var livshotande men 49-åringen överlevde. Han har dock bland annat en mängd stora ärr efter skärskador på kroppen och lider fortfarande i synnerhet psykiskt av händelsen. Den dömde har knutits till mordförsöket främst genom den jacka med blod (DNA) från brottsoffret som påträffades i hans bostad.

Den 9 mars 2018 påträffade en man sin barndomskamrat knivmördad i sin lägenhet. Bland annat genom vittnesuppgifter från honom och en granne till mordoffret har tingsrätten funnit utrett att mordet ägde rum strax efter midnatt den 8 mars 2018. Till detta brott knöts 34-åringen genom den samverkande effekten av flera bevisomständigheter. Ett fingeravtryck på en flaska med tändvätska som mördaren måste ha tagit i företedde en mängd likheter med ett av 34-åringens fingeravtryck. Vidare hade mördaren lämnat ett skoavtryck där Nationellt forensiskt centrum (NFC) fann att sulmönstret kunde kopplas till en viss typ av sko. Först sedan 34-åringen hade konfronterats med en bild på honom där han bar just sådana skor, erkände han att han alls hade haft skor av det skomärket samt uppgav att han hade gjort sig av med dem för att de läckte in vatten. Slutligen hade 34-åringen kl. 05.44 den 8 mars 2018, dvs. innan mordet blev känt, med sin mobiltelefon sökt med sökordet "högsboknivskärning" och besökt en tidningsartikel om ett äldre knivmord i Högsbo.

Tingsrätten ansåg att det var försvårande att mordförsöket och mordet hade begåtts efter intrång i offrens bostäder och att brotten hade begåtts i samband med försök till stöld i bostäderna och att det främst därför fanns skäl att bestämma påföljden till fängelse på livstid. 34-åringen har flera gånger tidigare dömts för mycket allvarlig våldsbrottslighet med kniv.