Göteborgs tingsrätts logotyp
 

En man har dömts till 18 års fängelse för mordet av sin hustru

Mål: B 10190-18
I slutet av juli i fjol påträffades en kvinna svårt misshandlad till döds i en lägenhet i Göteborg. Hennes make greps på platsen. Tingsrätten har dömt mannen för mord och har bestämt straffet till 18 års fängelse.

Tingsrätten har i dag meddelat dom i ett mål om mord. Polis larmades till en lägenhet sedan grannar sett och hört en kvinna bli misshandlad i ett fönster. När patrullen kom till platsen några minuter senare påträffades kvinnan död i lägenheten. Hennes make greps på platsen. Mannen har erkänt att han utsatte kvinnan för dödligt våld, men har förnekat att han hade för avsikt att döda henne. Mannen har även hävdat att han har befunnit sig i en situation då han svårligen kunde besinna sig och att han av den anledningen ska vara fri från ansvar för dådet.

När kvinnan påträffades i lägenheten var hon svårt skadad. Bredvid henne hittade polisen ett dammsugarrör och en träningshantel som vägde cirka 18 kg. Den tekniska utredningen visar att det är dessa föremål som användes vid misshandeln och att kvinnan träffades av flera slag från både dammsugarröret och hanteln. Slagen var kraftiga och koncentrerade till kvinnans huvud och hals. Domstolen anser att mannen har insett att det var praktiskt taget oundvikligt att den brutala misshandeln ledde till kvinnans död. Han har därför haft uppsåt att döda kvinnan. Det är även visat att mannen borde ha kunnat besinna sig och han ska alltså inte vara fri från ansvar.

Straffet har bestämts till fängelse i 18 år. Vid bedömningen har domstolen tagit hänsyn bl.a. till att kvinnan dödades i sitt eget hem och att mannen utnyttjade att kvinnan befann sig i en skyddslös ställning vid tillfället.

Rättens ordförande, rådmannen Anna Hannell, förklarar hur domstolen har resonerat:

– Relationen mellan makarna har varit dålig i flera år och även om det inte är visat att mannen har planerat att döda kvinnan den här dagen finns det flera tecken på att han har varit väldigt angelägen om att bli av med kvinnan på ett eller annat sätt. Utredningen tyder på att han har övervägt att döda kvinnan som en av flera möjligheter. Att kvinnan misshandlades till döds just den här dagen utlöstes dock av ett bråk mellan makarna där mannen drabbades av ett raseriutbrott och slog kvinnan flera gånger med dammsugarröret och den tunga hanteln.

Mannen döms även att betala skadestånd till kvinnans mamma och till en av hennes systrar. Kvinnans pappa och övriga syskon får inte skadestånd.

Rätten har varit enig.