Göteborgs tingsrätts logotyp
 

Fängelse i mål om olaga frihetsberövande

Mål: B 1103-19
En kvinna som tagit en barnvagn med en bebis i utanför en förskola och lämnat den på en parkering vid ett köpcenter döms av Göteborgs tingsrätt för olaga frihetsberövande. Straffet bestämdes till fängelse två år.

Kvinnan sa att hon inte hade uppsåt att ta bebisen eftersom hon inte såg att det var ett barn i vagnen. Denna förklaring godtog inte tingsrätten. Tingsrätten ansåg att kvinnan haft ett s.k. likgiltighetsuppsåt.

Eftersom det var en syskonvagn med liggdel för bebisar och barnvagnen stod med uppfälld suflett utanför dörren inne på förskolans område måste hon ha insett att det fanns en risk för att det låg en bebis i vagnen. Eftersom hon ändå tog vagnen utan att göra någon kontroll av om vagnen var tom har hon varit likgiltig för det. När kvinnan senare upptäckte att det fanns en bebis i vagnen lämnade hon barnvagnen ute vid några parkerade bilar, medan hon själv gick in på köpcentret. Även om hon haft en förhoppning om att bebisen skulle komma till rätta har kvinnan inte själv vidtagit några åtgärder för att försäkra sig om att det skulle ske. Tingsrätten anser att hon genom att överge barnvagnen med bebisen i måste ha insett risken för att bebisen inte skulle komma tillbaka till sina föräldrar och varit likgiltig för det. Kvinnan döms därför för olaga frihetsberövande.

När straffets längd bestämdes togs bl.a. hänsyn till att det rört sig om en förhållandevis lång tid med hänsyn till bebisens ålder och att bebisen utsattes för ytterligare fara när bebisen lämnades ensam ute på parkeringsplatsen.

Kvinnan döms även till att betala 12 000 kr i skadestånd till bebisen.

Rätten var enig.

Observera att domen expedieras den 19 mars.